Sidder svanen fast på isen?
Svane.jpg
Dyrenes Beskyttelse hjælper dyr i nød, stopper overgreb mod dyr og kæmper for et respektfuldt og bæredygtigt forhold mellem dyr, mennesker og natur..
Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 modtog på bare en weekend mange henvendelser fra borgere, der mente at have set en svane, der var frosset fast i isen

Når temperaturen falder til under frysepunktet og søer og åer begynder at fryser fast, så får Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral mange opkald fra borgere, der er bekymrede for svanerne. På bare en weekend i starten af januar modtog 1812 knap 60 opkald fra borgere, der havde set en svane sidde passivt på isen.

Knopsvaner flyver ikke nødvendigvis sydpå om efteråret. De fleste danske knopsvaner bliver i Danmark, hvor de søger ud til fjorde og kyster om vinteren. Ikke alle knopsvaner opsøger dog fjorde og kyster, så når frosten rammer, er der stadig mange i søer og moser. Derfor får Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral henvendelser fra bekymrede borgere, der mener, at de har spottet en svane, der er frosset fast i den lokale sø eller mose.

– Hvis man ser en enlig svane sidde helt stille på isen en vinterdag, så er det vigtigste faktisk, at man ikke forstyrrer den. Fuglen er højst sandsynligt i gang med at spare på energien, indtil vejret bliver mildere og den får bedre adgang til maden under isen, siger Michael Carlsen, biolog hos Dyrenes Beskyttelse.

– Når folk ser en svane, der basker vildt ude på isen, så tænker de som regel, at fuglen er i nød. Men det er sjældent tilfældet. Den er bare ligesom Bambi på glatis og i stedet for at gå, så basker og skraber den sig vej over isen. Svaner fryser kun fast, hvis de er svækkede af andre årsager end kulde. Det derfor selvfølgelig vigtig fortsat at ringe 1812, hvis man er bekymret for om en svane er i nød, slutter Michael Carlsen.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top