Konkurrence skal hjælpe landets fugle
Gråspurv-COLOURBOX46373150.jpg
De fleste kender en gråspurv - ellers kan man få hjælp på app’en ”DOF’s Fuglebog. Foto: colourbox
Hvor mange fugle er der uden for vinduet? Fuglekonkurrencen Boligfugl skal inspirere til mere vilde og fuglevenlige haver og altaner

Har man solsort, musvit og skovskade uden for vinduet? Hvad så med stillits, bogfinke eller rødstjert? I fuglekonkurrencen Boligfugl kan man tælle havens fugle og blive klogere på naturen omkring dig.
– Boligfugl er en lærerig leg til store som små, hvor de fleste vil få et indblik og en ny viden om naturen, som man ikke havde før. Og hvis man fortsætter legen, og tilmed gror en vildere have, vil man hurtigt kunne opleve en opblomstring af naturlig mangfoldighed, bl.a. flere fuglearter, siger projektleder på Boligfugl, Mads Kjeldgaard Oddershede fra Dansk Ornitologisk Forening BirdLife (DOF).
For at deltage i konkurrencen skal man hente den aktuelle måneds skema med arter og hjælp på dof.dk/boligfugl. I skemaet skal man notere, hvilke fugle man ser på eller fra din matrikel i løbet af en måned. Det kan være fra vinduet, i haven eller på altanen. Skriv det ind i månedens skema og send det til boligfugl@dof.dk. Så er man med i konkurrencen.
Hver måned bliver der udtrukket fire vindere, der hver vinder et års medlemskab i én af partnerorganisationerne: Dansk Ornitologisk Forening BirdLife, Dyrenes Beskyttelse, Praktisk Økologi og KFUM Spejderne.

Vilde haver har stor betydning
Formålet med konkurrencen er at sætte fokus på den vilde natur, der hvor vi bor. Hele fem procent af Danmarks areal ligger mellem bygninger. Derfor kan det have stor betydning for fugle, insekter og planter, hvis man gør haver, altaner og små grønne arealer mere vilde.
– Fugle er et tydeligt tegn på om naturen er god og mangfoldig. Hvis der er mange fugle og forskellige fugle, så betyder det, at der er gode muligheder for at finde føde og bygge reder. Og det betyder igen, at der gode forhold for insekter, planter og smådyr, siger Mads Kjeldgaard Oddershede, og tilføjer at det er håbet, at optællingerne af fugle kan inspirere til at lave små ændringer i haver eller på altaner, så de kan blive attraktive for flere forskellige arter.

Fem måder at gøre haven vildere for fuglene:
• Lad en del af plænen gro.
• Sæt en balje, en bakke eller et fad med vand i haven.
• Lav en grenbunke eller flere.
• Lad døde træer eller grene blive i haven.
• Byg et insekthotel eller en fugle kasse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top