Store bededag på fredag
Store bededag er en officiel dansk helligdag, som falder på fjerde fredag efter påske, og i år bliver det på fredag. En bededag var oprindeligt en af mange mindre helligdage året igennem, der var særligt tilegnet bod og faste. Ved helligdagsreformen i 1770 blev der ryddet op i antallet helligdage. Store bededag blev fastholdt, og […]

Store bededag er en officiel dansk helligdag, som falder på fjerde fredag efter påske, og i år bliver det på fredag.
En bededag var oprindeligt en af mange mindre helligdage året igennem, der var særligt tilegnet bod og faste. Ved helligdagsreformen i 1770 blev der ryddet op i antallet helligdage. Store bededag blev fastholdt, og blandt andet blev følgende afskaffet: 3. juledag, 3. påskedag, 3. pinsedag, helligtrekongersdag, kyndelmisse og sankthansdag.
Det er i dag en tradition, at man aftenen inden store bededag spiser varme hveder. Tidligere kunne bagerne ikke levere frisk brød på bededagen, da de ikke måtte arbejde. Derfor blev der bagt hvedeknopper aftenen før, som så kunne lunes dagen efter. I dag spises hvederne aftenen før store bededag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top