Fra vandforsyning til kulturforsyning
Vandtårn-Brønshøj-06-06-19.jpg
Bydelens nye kultursted, Brønshøj Vandtårn, blev indviet i lørdags med taler, sang og jazzmusik. Der er mildest talt store forventninger til Brønshøjs nye kulturelle centrum. Københavns Kultur- og Fritidsborgmester Franciska Rosenkilde klippede behørigt den røde snor, og de mange hundrede mennesker kunne derefter ved selvsyn opleve det unikke rum, der er som skabt til kulturelle begivenheder – nu hvor vandet er væk. Foto: Kaj Bonne
Brønshøj Vandtårn har mulighed for at blive et unikt samlingspunkt for kulturelle arrangementer i Københavns Kommune. Alene vandtårnets rum byder på nogle muligheder, som man ikke kan matche andre steder. Nu skal tårnet tiltrække samarbejdspartnere og frivillige, så kunsten kan udfolde sig

Det var bidende koldt i lørdags, da Brønshøj Vandtårn blev åbnet som nyt københavnsk kultursted. Alligevel var fremmødet stort blandt de lokale.
Børnefamilier drog af sted på Christiania-cyklen, og så var de ellers med på græsarealerne rundt om vandtårnet for at finde materialer til den tidskapsel, der senere blev cementeret i vandtårnets rum.

Kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (Å) klippede den røde snor, og forinden sagde hun blandt andet i sin åbningstale: – I Københavns Kommune er vi gode til at finde gamle bygninger til kulturelle begivenheder. De gamle bygninger retter blikket bagud, men også fremad til nye aktiviteter for børn og unge. Mange i Brønshøj har kæmpet bravt for en ny fremtid for vandtårnet. De har vist, at man gå fra tanke til virkelighed.

Rasmus Elleby, biblioteks- og kulturhusleder i Brønshøj, lagde i sin velkomsttale vægt på, at der var arbejdet visionært: – Gennem de seneste år har særligt Brønshøj-Husum Lokaludvalg haft en vision, om at få åbnet vandtårnet som et kultursted. Det er blandt andet frugten af deres arbejde, der har gjort det muligt, at vi står her i dag. Så en stor tak skal lyde til de lokale forkæmpere. Tak for at sætte lys og lyd på og i Vandtårnet.

Kirsten Møller, formand for kulturudvalget i Brønshøj-Husum Lokaludvalg, fortalte om det kommende arbejde:

– Vi vil i denne måned indkalde til dannelsen af Foreningen Brønshøj Vandtårn. Sammen med Kultur N og Brønshøj Husum Lokaludvalg er det meningen at foreningen skal udvikle aktiviteterne og de fysiske rammer. Vi skal have skaffet de økonomiske midler fra offentlige og private fonde, der er forudsætningen for, at vi kan realisere vor drøm om et unikt kultursted af national og international format – et endeligt forvandlet vartegn for vor bydel.

De kommende kulturelle aktiviteter vil blive formidlet af Pilegården.

http://Se også Kaj Bonnes fotos på https://kajbonne.myportfolio.com/bronshoj-husum-avis

Brønshøj Vandtårns historie
1928-1930: Vandtårnet opføres, som afløser for et ældre vandtårn (Arkitekt: Ib Lunding under stadsarkitekt Poul Holsøe)
1930: Brønshøj Vandtårn indvies
1978: Renovering af Vandtårnets tag
1999: Vandtårnet tages ud af Københavns Vandforsyning
2000: Vandtårnet fredes
2011-2012: Vandtårnet bruges til koncerter under navnet ”Vandklang” arrangeret af Peter Rønn Musikoplevelser
2015: Københavns Kommune tilbagekøber grund og tårn
2019: Brønshøj Vandtårn åbner for offentligheden
2020: Vandtårnet fylder 90 år

Rasmus Elleby, biblioteks- og kulturhusleder, holdt velkomsttale for de mange fremmødte Brønshøj-borgere. Foto: Kaj Bonne.

Brønshøj Kirkes Pigekor sang en specielt lejligheden komponeret korværk med tekst tekst og musik af Lil Lacy og Cæcilie Trier. Foto: Kaj Bonne.

Der blev samlet ind med stor flid til tidskapslen. Foto: Kaj Bonne.

Brønshøj Kirkes Pigekor
afprøvede vandtårnets lange
efterklangtid på op til
40 sekunder.
Foto: Kaj Bonne.

Store barneøjne fulgte med, da en murer cementerede tidskapslen i vandtårnet. Foto: Kaj Bonne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top