Opråb fra ”ghettoen” – Det er vores hjem, I taler om
Tingbjerg-01-23-18.jpg
Tingbjerg er et af de boligområder der er stemplet som værende en hård ghetto, hvilket betyder at beboerne og boligselskaberne bliver mødt med nogle helt særlige krav.

Af Pernille Høholt, formand for SAB Tingbjerg

Tingbjerg er et af de boligområder der er stemplet som værende en hård ghetto, hvilket betyder at beboerne og boligselskaberne bliver mødt med nogle helt særlige krav. Kravet om at, der højst må være 40 % almennyttige familieboliger i området. Selvom der ligger planer om at bygge mange nye private boliger i Tingbjerg og vores bydel sandsynligvis hurtigt ville ryge ud af Ghettolisten, vil vi alligevel blive fastholdt ghettolisten frem til år 2030 og således stadig blive mødt med kravet om de 40 %. Udelukkende fordi Tingbjerg er en hård ghetto.

Hård ghetto lyder jo skræmmende, og det inviterer ikke just til at man har lyst til at flytte til Tingbjerg, vel? Hvad tænker man når man hører hård ghetto? En ghetto er karakteriseret ved at det er en ensartet befolkning der bor på et afgrænset område.

Men når man så sætter hård foran? Er det et sted man ikke kan færdes i på grund af kriminalitet? Er det et slumområde med dårlige boliger eller hvad er det der gør Tingbjerg til en hård ghetto?

Hvis man går kriterierne efter i sømmene, så finder man ud af, at kriminaliteten ikke er høj og der er ikke tale om et slum. Det er derimod et indbydende boligområde tegnet af en berømmet arkitekt, Steen Eiler Rasmussen.

Hvordan stemmer det så overens med at man bruger ghettobetegnelsen hård ghetto om Tingbjerg? Når man betegner et område som en hård ghetto, er det kun fordi området har været på ghettolisten i 4 år. Tingbjerg er på ghettolisten på grund af, at der bor mange indvandrere eller efterkommere af indvandrere med ikke vestlig baggrund.

Uddannelses- og indtægtsniveau spiller også en rolle, men lad os antage, at Tingbjerg lå i Holbæk, så ville Tingbjerg ikke være på ghettolisten. Det skyldes at Københavnere i gennemsnit tjener mere end man gør i fx. Holbækområdet og at man sammenligner indtægtsniveauet i Tingbjerg med det øvrige København.

Et andet element i kravene, er den såkaldte ”områdeafgrænsning”. I områdeafgrænsningen udpeger man de matrikler der hører med til Tingbjerg. Som det ser ud nu er fx. kollegiet og ældreboligerne ikke med. Hvorfor undtager man disse to grupper beboere? De er jo beboere i Tingbjerg! Men når man undtager dele af Tingbjerg, og i dette tilfælde beboere, der ville slå ud på den positive side, bliver kravene fra regering og folketing sværere at imødekomme. Man kunne få den tanke, at det ikke er en tilfældighed.

Som beboer og beboerdemokrat bliver jeg ked af at man på Christiansborg laver politik, som stigmatiserer boligområder og de mennesker der bor i Tingbjerg på grund af etnicitet og indkomstforhold.

Hvorfor tale om vores hjem som en ghetto, hvem har gavn af det. Vi har i hvert fald ikke.

Vi prøver som beboere at bidrage konstruktivt til hvordan vi får et bedre Tingbjerg med en mere differentieret beboersammensætning. Vi gør vores bedste, men et bredt flertal i folketinget gør det ikke nemt for os.

Vi kan frygte at beboere i Tingbjerg må forlade den base de kalder for deres hjem, deres skole etc. fordi nogle politikere har opstillet nogle kriterier, der set fra vores synspunkt virker urimelige og vilkårlige.

Jeg mener, at politikernes retorik om ghettoer og hårde ghettoer er en del af problemet, fordi der ikke er noget positivt at hente i den måde at se vores boligområde på. Vi er bange for, at vi er blevet og fortsat bliver brikker i et spil om næste valg.

Tingbjerg er et smukt område omgivet af dejlig natur. Vi tænker og bygger nyt. Der er plads til både børn, voksne og gamle vi har forretninger, kulturhus og kirke. Med andre ord har vi så mange ressourcer, som gør Tingbjerg til et rart sted at bo. Så kære politikere, tænk over, at det er vores hjem I taler om.

4 kommentarer om “Opråb fra ”ghettoen” – Det er vores hjem, I taler om”

 1. Karin Petersen siger:

  Hej
  Ja og selv om Frank Jensen var ude og sige at der ikke bliver revet boliger ned i Tingbjerg
  Så sker det aligevellet os beboer på Langhusvej har fået en skrivelse om at det nu er godkendt i fsb at rive vores hjem ned og at der nu skal bygges 130 rækkehuse istedet for de 42 invalide boliger som der ligger nu vi skal bare lige genhuses i 1 år eller mere
  De lover godt nok at vi kan få boligen tilbage men til hvilken husleje og hvor skal vi bo i mens der står at det er en permanent bolig vi bliver tilbudt i mens de bliver bygget
  Jamen hvor og tager man hensyn til at det er syge mennesker som bor her

 2. Lars Vestergaard Christiansen fsb siger:

  Kære Karin Petersen og andre beboere på Langhusvej

  Vi kan godt forstå, at du kan føle dig usikker, og vi ved udmærket godt at det er menneskers boliger, som dét her handler om.
  Det er absolut ikke en ønskesituation for nogle af os. Vi er underlagt et politisk flertal i Folketinget, som kræver at vi laver en plan for at nedsætte antallet af familieboliger i Tingbjerg til 40%. Det er en stor udfordring, og vi vil have løsninger, som giver så små konsekvenser som muligt for beboerne i Tingbjerg.
  Langhusvej kan være en del af løsningen blandt andet fordi husene står foran en dyr renovering. Det er netop derfor, at vi har inviteret dig og de andre beboere på Langhusvej til et lokalt informationsmøde. Her vil vi fortælle så meget vi ved på nuværende tidspunkt og vi vil høre jeres bekymringer.
  Der er desværre stadig mange ting, som vi ikke kan give et klart og sikkert svar på, blandt andet huslejen efter renovering eller nybygning.
  Folketinget har også lagt en stram tidsplan for os. Den samlede plan for Tingbjerg bliver behandlet sidst i april af fsb’s beboervalgte i repræsentantskabet, og SAB behandler planen på samme tidspunkt. Bagefter er det kommunens tur, inden planen skal sendes til ministeriet senest den 1. juni i år.

  Venlig hilsen
  Lars Vestergaard Christiansen
  medlem af fsb’s forretningsudvalg.

 3. Ramazan siger:

  Hvad er et ghetto?
  Hvorfor blev indvandrere samlet altid et sted i 20 år siden? Hvorfor kalder vi ghetto idag? hvorfor skal det deles ud igen?om 15-20 år kommer til at samlet indvandrere på et sted igen som Tingbjerg voldsmose eller hvad vil jeg.

 4. Jean Thierry siger:

  fsb Tingbjerg afdelingsbestyrelsen har foreslået en beboernes udviklingsplan, hvor der bygges nye almene ungdomsboliger og ældreboliger i Tingbjerg i stedet for (alle eller en del af) de store private NREP-boliger. Små boliger giver mange flere boliger for det samme antal kvadratmeter huse. Der kan også bygges et højt hus eller flere i Tingbjerg Nord, hvor det ikke skygger for de eksisterende boliger. Dertil kan der ommærkes flyttelejligheder til ungdoms- og ældreboliger.
  Den plan vil sikre, at ingen bliver smidt ud af deres boliger, og at ingen boliger rives ned eller sælges.
  Det synes jeg personligt vil være værd at gå efter.

  Jean Thierry, medlem af organisationsbestyrelsen i fsb

  (Jeg skal for en god ordens skyld understrege, at SAB og flertallet i fsb organisationsbestyrelsen i hvert fald indtil nu har vedtaget at bygge på planen Tingbjerg Byudvikling)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top