Statsministeren udskriver (skole)valg
1_pm-skolevalg-udskrives-_-fra-valgdag_red_004.jpg
Lokale elever skal være med i Skolevalg 2019. Foto: Presse
Folkeskoleelever i hele landet skal til skolevalg torsdag den 31. januar. Eleverne på Brønshøj Skole og Husum Skole er også med

Flere end 80.000 unge mellem 14 og 17 år skal på torsdag stemme ved skolevalget 2019, hvor 850 skoler over hele Danmark har tilmeldt elever fra 8. til 10. klasse. Stemmebokse, valgurner, stemmesedler og valgkort danner ramme om en autentisk valghandling, hvor eleverne kan stemme på et af de opstillede partier.

– Vi skal lade hver generation genopfinde demokratiet og lade det blomstre videre til næste generation. Derfor er det vigtigt, at de unge har en solid viden om og et stærkt tilhørsforhold til demokratiet. Det er netop, hvad skolevalget kan medvirke til. Derfor glæder jeg mig over, at så mange lærere her i et valgår har meldt deres klasser til skolevalget 2019, siger undervisningsminister Merete Riisager.

Skolevalg for tredje gang
Op til valget har eleverne mulighed for at opleve og deltage i debatter med ungdomspolitikere. Derudover skal eleverne i undervisningen lære om retorik, debatindlæg, politiske kampagner og andet, der er relevant for en demokratisk valgkamp.

Det er tredje gang, at Folketingets Præsidium og Undervisningsministeriet udskriver skolevalg. Første gang var i 2015, og siden da er valgene blevet fulgt tæt at forskere fra Københavns Universitet. Deres forskning viser, at elevernes politiske selvtillid styrkes af at deltage i skolevalg. De deltagende elever har givet udtryk for, at skolevalget havde gjort dem parate til at deltage i en politisk debat, undervisningsforløbet havde givet dem en bedre forståelse af politiske diskussioner, og de mener i højere grad end elever, der ikke deltog, at have politiske meninger, som er værd at lytte til.

Forud for valghandlingen går et tre uger langt valgkampslignende undervisningsforløb, der understøtter målene i faget samfundsfag.

Elevernes mest populære mærkesager ved Skolevalg 2019
1. Kortere skoledage i folkeskolen
2. Hårdere straf for vold og overgreb
3. Hæv afgiften på cigaretter
4. Gør aktiv dødshjælp lovlig
5. Lektiefri skoler

Bag skolevalg står Folketingets Præsidium og Undervisningsministeriet. Formålet er at styrke elevernes forståelse af og deltagelse i demokratiet ved at prøve en rigtig valghandling.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top