På arbejdsbesøg i Rwanda
To-damer.jpg
Tandplejer Malene Møller (tv) og tandlæge Anne Dan i klinikken på Frederikssundsvej. Foto: ef
En tandlæge og en tandplejer fra Brønshøj tager 10 dage til Rwanda for at arbejde

Det centralafrikanske land Rwanda er bedst kendt for folkedrabet i 1994, hvor en million mennesker blev dræbt over et par måneder. En dramatisk historie, som på mange måder har sat sit præg på lokalbefolkningens hverdag. Nu sender Brønshøj Tandplejecenter på Frederikssundsvej tandplejer Malene Møller og tandlæge Anne Dan afsted til Rwanda i februar for at gøre en indsats for at hjælpe så mange som muligt.

I Rwanda er der nem tilgang til læskedrikke og sukker generelt, og med en generel mangelfuld viden om mundhygiejne og mangel på tandlæger og tandbørster, har Rwanda uoverskuelige tand- og tandkødsproblemer. – Den hyppigste årsag til manglende skolegang og besøg på hospitaler, er smerter fra tænder og tandkød.

Men i Rwanda er der 12 millioner mennesker og kun 27 tandlæger og derfor står mange mennesker med ubehandlede tilstande og smerter, fortæller Anne Dan, der tidligere har været u-landsfrivillig.

Brønshøj Tandpleje Center sender de to behandlere afsted med non-profit organisationen Tandsundhed Uden Grænser. Som tandplejer bliver Malene Møllers primære funktion at uddele tandbørster og tandpasta til børn og unge i Rwanda og at undervise dem i vigtigheden af en god mundhygiejne. Anne Dan kommer som tandlæge primært til at fjerne tænder på dem, som allerede har så markante problemer at tandfjernelse er eneste udvej. Der er udsigt til hårdt arbejde 7 timer om dagen, på en klinik der hverken har røntgen eller rigtige stole, hvor patienterne kan ligge ned.

Flyturen og logi er betalt af deltagerne selv og de får ikke løn under opholdet, men gør det gladeligt, fordi de ønsker at gøre en forskel. – Tænk at kunne være med til at skabe et bedre Rwanda, hvor børnene lærer hvordan man passer på tænderne, så de på sigt undgår tandsmerter og derfor kan passe skole og arbejdsgang, tilføjer Anne Dan og Malene Møller.

Rwanda
BNP pr. indbygger 748 USD (2017)
(56.300 USD i Danmark)
12 mio. indbyggere
27 tandlæger

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top