Unge i Tingbjerg værter for FN-besøg
fn-besøg-2.jpg
Jayathma Wikramanayake besøg kom til at betyde meget for de unge kvinder i Tingbjerg. Foto: Mellemfolkeligt Samvirke
Salen i Tingbjerg Bibliotek\Kulturhus sitrede af spænding og forventning, og unge fra Tingbjerg havde rullet den røde løber ud, da FNs udsending for ungeområdet, Jayathma Wikramanayake, i tirsdags skulle lægge vejen forbi Tingbjerg som en del af et tre dage langt officielt besøg i Danmark

Verdens bedste job
Og så stod hun der pludselig, og undskyldte, at hun og hendes følge af sikkerhedsfolk, assistent og en embedsmand fra Udenrigsministeriet ubemærket var gået ind ad bagvejen.

Jayathma Wikramanayake var dog ikke ubemærket længe. Den 28-årige kvinde var iført traditionelt srilankansk tøj og stort smil parat til dialogmøde med Tingbjerg Ungefællesskab – om FNs ungestrategi fra 2015 og om de udfordringer, som unge i områder som Tingbjerg møder.

”Det har aldrig været mit mål at arbejde for FN”, fortalte Jayathma Wikramanayake, ”jeg startede som aktivist, og jeg troede, at jeg skulle gøre det, I gør: være aktiv i min egen skole, i mit eget lokalsamfund, på mit eget universitet og i mit eget land”. Men nu har hun verdens bedste job, fortæller hun, hvor hun får lov til at rejse rundt i hele verden og tale med unge mennesker om deres rettigheder og håb for fremtiden.

Tal med os – ikke bare om os
Mange af de unges spørgsmål, handler om oplevelsen af ikke at blive inddraget i beslutninger, der påvirker de unges hverdag. Ghettolisten, parallelsamfundspakken og det negative image, som Tingbjerg har fået – uretmæssigt mener de unge – bliver flere gange nævnt som eksempler, der kan få de unge til at føle sig udelukkede fra at deltage i samfundet på lige fod med alle andre. Danske politikere taler ofte om borgere i Tingbjerg, men aldrig med dem, lyder en af frustrationerne.

Derfor er det også en stor ting, at en udsending fra FN har prioriteret at besøge Tingbjerg. Som Hamdi Khalif Ali, et af medlemmerne af ungefællesskabet, siger:

”Besøget fra FN betyder virkelige meget! Det viser nemlig at unge har en stemme, og at vores stemme er vigtig – så vigtig, at selveste FNs generalsekretærs udsending for unge kom til Tingbjerg, for at høre om nogle af de udfordringer vi unge oplever i Danmark”.

Tag fortællingen tilbage
Hendes søster, Nimo Khalif Ali, der også er medlem af ungefællesskabet, supplerer: ”Noget af det vigtigste, hun sagde, er, at vi skal tage vores frustrationer og bruge det til selv at tage fortællingen om Tingbjerg tilbage og gøre ting for at bidrage til vores lokalsamfund”.

Og lige præcis det, at unge mennesker er en del af løsningen på verdens problemer med marginalisering og diskrimination, understreger Jayathma Wikramanayake flere gange. Beslutningstagere verden over har en tendens til at se unge mennesker som trusler, men virkeligheden er en hele anden, mener hun. Unge mennesker er nemlig ofte konstruktive og fredsskabende.

-Jeg ved ikke, om I har lagt mærke til det, men det er ikke mig, der har talt mest i dag. Jeg har bare faciliteret, at I har brugt jeres stemmer, og det skal I blive ved med, siger hun.

Budskabet er gået rent ind efter at dømme på de unges reaktioner

-Besøget har været med til at give Tingbjerg ungefællesskabet et håb. Det har været meget inspirerende at høre hvor meget Jayathma har formået i så en ung en alder – det viser, at vi også kan gøre store ting i fremtiden, siger Nimo Khalif Ali, mens de unge samler sig om FNs udsending for at tage selfies og udveksle store kram.

FAKTA
Tingbjerg Ungefælleskab bliver støttet af den boligsociale helhedsplan i Tingbjerg og Utterslevhuse og Mellemfolkeligt Samvirke. Jayathma Wikramanayake blev udpeget som Envoy on Youth af FNs generalsekretær i 2017.

De unge i Tingbjerg var deltagende og aktive i dialogen. Foto: Mellemfolkeligt Samvirke

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top