De vil tvangsfjerne os
tingbjerg-handicap.jpg
Der er ikke meget at smile af! Beboerne i handicapboligerne i Tingbjerg har ingen indflydelse på at fsb nu vil smide dem ud. De har nu sat en underskiftsindsamling i gang, som skal sendes til Københavns Rådhus. Foto: DB
I 2015 blev det i Borger-repræsentationen nedstemt, at handicapboligerne på Langhusvej i Tingbjerg skulle nedrives. Nu føler beboerne sig snigløbet af fsb, som nu vil sætte dem ud

Stemningen er trykket på Langhusvej i Tingbjerg.

Ved spisebordet sidder der 6 beboere, som vil få hele deres live ødelagt, hvis fsb tvinger dem ud af de handicapboliger, som mange af dem har boet i gennem omkring 40 år.

Nu har beboerne sat en underskriftsindsamling i gang for at stoppe byggeriet, så de kan blive boende i deres rækkehuse.

-Vi bor helt nederst i Tingbjerg og med små haver helt ud til mosen. Her er stille og fredeligt og vi er sikker på, at fsb kun er interesseret i at rive handicapboligerne ned, så de kan bygge store flotte lejligheder til 2-3 millioner, fortæller Claus Petersen, der er vred over, at de handicappede ikke bliver taget med på råd og at de er de sidste, som får noget at vide om, hvad der skal ske.

Claus´ kone Karina havde sidste år hørt rygterne om, at rækkehusene skulle rives ned, men da beboerne ikke selv havde hørt noget, så troede hun ikke på dem. Men det ændrede sig, da hun så en landmåler gå og måle op og hørte en entreprenør fortælle, at han skulle bygge de nye boliger på vejen. Karina var i chok!

81-årige Aage Mathiesen og hans kone Britta har heller ikke haft det godt de sidste måneder.

De er glade for deres bolig og som resten af gruppen ved spisebordet er de overbeviste om, at det fra fsb side handler om at tjene kassen på den flotte beliggenhed.

-Nogle dage fylder det mere end andre men vi tænker hele tiden på: ”Hvor skal vi hen”. Vi havde regnet med at skulle blive boende resten af vores liv. Vi elsker det her i Tingbjerg og vi har en dejlig handicapbolig. Men det værste er næsten usikkerheden, fortæller Aage med rystende stemme.

Vi bliver vildledte
Også Susan Frydenberg er bange for, hvad der skal ske. Hun er respiratorbruger og sidder i en stor kørestol og er daglig arbejdsgiver for et hold af hjælpere, som følger hende hele døgnet.

– Jeg har en stor kørestol og den kan ikke gå ind ret mange steder – og da slet ikke i en elevator. Derudover er jeg bange for, at jeg skal til at ansætte nye hjælpere, da vi kan komme til at bo langt væk herfra, siger hun.

Først for halvanden måned siden lå der et brev i de 42 rækkehuses postkasser. Her blev beboerne informeret om planerne for rækkehusene. Rækkehusene skulle rives ned og der skulle bygges nyt for at få plads til flere boliger på samme areal.

-Der stod også i brevet, at ideen om nedrivning af rækkehusene var fordi, der ellers skulle laves en større istandsættelse og renovering, så boligerne var sunde. Vi skulle være ude i slutningen af 2018, men nedrivningen kan først gå i gang om 2-3 år. Jeg ved ikke, hvad de tænker, for der er lige flytte en ny handicappet ind på vejen.

Derudover har vi ikke usunde boliger, siger Claus, der er sikker på, at det er fordi de bor i Tingbjerg og ikke i Hellerup, at fsb tillader at behandle dem så dårligt.

Vi er ikke en del af en ghetto
Beboerne mener, at fsb gør alt for at vildlede dem. De holder dem hen og værst af alt, så er informationen dårlig eller ikke eksisterende.

-Vi har et par stykker, som overhovedet ikke forstår dansk. De ved ikke, hvad der foregår. Det simpelthen så uanstændigt, siger Britta, der undrer sig over hvorfor de nu skal indgå i byudviklingsplanen. ”Vi er ikke en del af ghettoen, men fsb griber nu chancen for at dække sig ind, så de kan lave nye dyre lejligheder ved at smide os ud”.

Susan og Erland Frydensberg kontaktede i frustration overborgmester Frank Jensen for at forelægge ham situationen.

Han svarede: Udviklingen af Tingbjerg sker som led i den Byudviklingsstrategi, som BR vedtog for Tingbjerg-Husum i 2015 og har således ikke noget med ghettoaftalen at gøre. Det er boligorganisationen fsb, der ejer rækkehusene på Langhusvej. Og fsb har oplyst mig om, at der ikke er truffet endelig beslutning om, hvad der skal ske med rækkehusene på Langhusvej.

Du kan støtte beboerne med din underskrift her

Det er ved Langhusvej tæt på mosen og i et rekreativt område, hvor fsb vil sætte de handicappede ud, så de kan bygge dyre boliger.
Foto: DB

10 kommentarer om “De vil tvangsfjerne os”

 1. fsb siger:

  ”De vil tvangsfjerne os” – det er overskriften på en artikel i denne uges Brønshøj-Husum Avis.

  Ikke nok med at det er store ord – det er også direkte forkert. Der er IKKE taget beslutning om at nedrive eller sælge boligerne på Langhusvej. Så klart kan det siges.

  Det er til gengæld rigtigt, at der ligger et forslag om at rive boligerne på Langhusvej ned i strategien for Tingbjergs videre udvikling. Husene er i så dårlig stand, at de enten skal totalrenoveres, hvis de skal bevares, eller der skal findes andre løsninger.

  – Derfor skal vi finde ud af, om boligerne skal totalrenoveres eller rives end. Det er det, der står i det brev, vi har sendt til beboerne. Beslutningen er altså slet ikke taget endnu Der er fsb’s organisationsbestyrelse, der i første omgang skal beslutte det. Det håber vi sker i slutningen af 2018, siger Dorthe Raltters Sørensen, der er næstformand i fsb.

  Det kan også siges fuldstændig klart, at fsb ikke ”tjener kassen” på noget som helst, som der står i artiklen. Og hvorfor så ikke? Fordi fsb er en non-profit organisation. Hvis vi fx sælger grundene for at lade andre bygge nyt, så vil pengene altid gå til fsb’s boligafdelinger. I fsb er der ikke aktionærer eller en ejer, der skal score et økonomisk udbytte. Økonomien skal kun balancere. Sådan er det at bo alment

 2. Tina Poulsen siger:

  Jeg synes at det er under alt kritik at fsb kan tillade sig at behandle folk på den måde, og at de ikke tænker over hvordan usikkerhed påvirker beboernes liv og helbred. Men at fsb kun tænker i kr og øre.

 3. Maria siger:

  Kære FSB.
  Genhuser I beboerne i egnede boliger i nærheden af deres netværk, eller sættes de på gaden?

 4. Lone Munk siger:

  Jeg støtter de berørte og sårbare beboere.

 5. Jane Fammé siger:

  Sikken et arrogant svar fra FSB til beboerne (med en tidsubegrænset lejekontrakt) “store ord” fra medborgere, som risikerer at miste deres selvopholdelsesdrift, livskvalitet og ligeværdighed, som samfundsborgere på lige fod med DIG og mig.( det er kryptisk, at du ikke underskriver dit svar med eget navn) FSBs svar er i den grad dobbelttydigt og det som i skal finde ud af, er at sikre jeres beboere imod angst og usikkerhed. Det er ikke gjort med jeres svar her. Måske skal Dansk handicapforbunds advokater ind over denne sag/ eller en anden advokatgruppe, som fører fri proces for handicappede borgere. Men dette kan jo først blive aktuelt, når beboerne har fået klar besked. Det usikre opsigelsesvarsel, vil også indgå i rettens vurdering

 6. Kristian siger:

  Jeg syntes det er dybt latterligt jeg har selv boede i Tingbjerg i 27 år og elsker det virkelig.
  Mig og min mor flyttede i rækkehus for lige knap en måned siden og efter vi havde sagt vores lejlighed op for netop at få rækkehus nåede vi at bo der en uges tid hvor vi så får et brev om det skal rives ned 😡 men vores mening betyder jo åbenbart ikke noget for dem der sidder på penge kassen

 7. Heidi Andersen siger:

  Spørgsmål til fsb
  Hvis ejendommene er i så dårlig forfatning, virker det fuldkommen absurd at i ikke har oplyst beboerne om dette, eller startet en renovering inden tingenes tilstand blev så ringe. Hvorfor har man ikke fra fsb’s side vedligeholdt lejeboligerne?? Jeg forestiller mig at man da som minimum bør informere beboerne, inden man sender landmåler og entreprenør afsted på opgaven.
  Der må kunne søges juridisk hjælp til beboerne i denne sag? Er det igangsat??

 8. Susan og Erland Frydensberg siger:

  Ingen beslutning kan træffes uden at beboerne i FSB er blevet hørt, det kaldes beboerdemokrati. Noget kunne tyde på at FSB bevist tilsidesætter beboerdemokratiet. Det handler ikke kun om rækkehusene/handicabboligerne. Det handler også om at de FSB beboer der bor i blokkene vil synes om at der mellem blokkene opføres 980 nye boliger i 20 meters højde. Altså dem der bor i blokkene skal bo som sild i en tønde med direkte udsigt til de nye 20 meters høje huse. Sikke en udsigt de så får, Stå op hver morgen og der kan kikkes lige ind af vinduerne puha det ville jeg ikke bryde mig om. Sådan som jeg er orienteret er ingen beboer i FSB blevet hørt. Hvis det skulle komme så vidt, at vi beboer i handicabboligerne skal tvangsflyttes, vil det nok koste mere end af vedligeholde boligerne. FSB skal bekoste samtlige udgifter ved tvangsflytning, herunder indretning med det nødvendige hjælpeudstyr som Borgercenter Handicap har stillet til rådighed. Borgercenter Handicap betaler ikke to gange. Men ærlig talt så har FSB sovet i timen og glemt beboerdemokratiet. Skulle FSB aflægge os beboer i handicabboligerne et besøg i august – september måned ville jeg afvise dem, med henvisning til beboerdemokratiet.
  Hilsen fra Susan og Erland i nr. 55

 9. Susan og Erland Frydensberg siger:

  Polemikken i alt det her er, at der ikke er nogen sag, før der er truffet en endelig beslutning. Før der er en sag kan ingen gå ind i polemikken. Skulle FSB træffe en beslutning uden om beboerdemokratiet, kunne noget måske tyde på at FSB så udøver en strafbar handling.

 10. Jean Thierry siger:

  Det er faktisk fsb’s organisationsbestyrelse, der i 2016 har vedtaget, at rækkehusene ikke skal rives ned, men renoveres.
  (Og ikke borgerrepræsentationen, som der står i artiklen).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top