En blanding af engagement, interesse og faglighed
Rikke2.jpg
De seneste to år har jeg haft mulighed for at arbejde med formidling af mit eget lokalområdes natur, og arbejde aktivt for at skabe et lokalt engagement omkring vores muligheder for at gøre en forskel for naturen, fortæller Rikke Milbak. Foto: ef
Lokaludvalget uddelte på 2700 Kulturdag bydelsprisen til biologen Rikke Milbak for at have gjort noget helt særligt for bydelen og bidraget til at bydelen er blevet et rigere og bedre sted at bo og færdes i

– Bydelsprisen gives i år til Rikke Milbak, som har gjort et stort stykke arbejde for at formidle forståelsen af bynatur, naturområder og natur i private haver. Hun har stået for havevandringer, workshops for børn i at lave insekthoteller og inspireret bydelens borgere i alle aldre til at bruge naturen i byen og passe på natur, dyr og planter, sagde formanden Brønshøj-Husum Lokaludvalg, Hans S. Christensen, i sin tale ved prisoverrækkelsen på kulturdagen.

– Brønshøj-Husum har nydt godt at, at Rikke Milbak flyttede til bydelen. Vi har hørt at hun straks begyndte at omforme sin have så den kunne blive til levesteder for så mange dyr som muligt – jeg kan berolige børnene med at det ikke var løver og elefanter, snarere biller og pindsvin, tilføjede han.

På naturens præmisser
Rikke Milbak kommer oprindeligt fra Vendsyssel og flyttede til København for otte år siden. Hun er uddannet biolog med dansk botanik og naturforvaltning som speciale. Rikke Milbak fik sin kandidateksamen fra Århus Universitet i 2005, og har siden 2002 arbejdet med forvaltning i dansk natur i amter, kommuner og et konsulentfirma og siden 2016 som selvstændig.

– Jeg brænder for at vække interessen for naturen og for at formidle viden og engagement omkring forhold der vedrører naturen, blandt andet at vi indretter os på naturens præmisser, både i det store og det lidt mindre, som fx vores haver, siger Rikke Milbak, der selv bor helt tæt på Utterslev Mose. – Det har en afgørende betydning for naturen og biodiversiteten, at vi er med til at sætte et grønt aftryk, tilføjer hun.

Igangsætter og rådgiver
I 2016 startede Rikke Milbak et projekt i sin Grundejerforening Utterslevhøj med 300 husstande med oplæg, workshops og havebesøg. Det blev også til facebooksiden ”Vi byder naturen indenfor ved Utterslev Mose”, og mere end 100 beboere fra lokalområdet har været aktive på facebooksiden med at dele erfaringer og billeder af de besøgende dyr.

Siden har Rikke Milbak arbejdet med at inspirere bydelens borgere til, hvordan de kan skabe mere liv i haven og de grønne områder. Rikke har blandt andet været i gang i Husum Bypark, på Energicenter Voldparken og i Kirkemosen, hvor hun sammen med de frivillige naturplejere har vist, hvordan man kan skabe levesteder for byens små dyr og planter.

Samtidigt har hun i det sidste halve års tid besøgt en lang række grundejerforeninger rundt om Utterslev Mose for at fortælle om sine erfaringer fra sin egen grundejerforening og inspirere haveejerne til at gøre en forskel i deres egen have, og på sin hjemmeside har Rikke en blog ’Bynaturaktivisten’, hvor hun skriver om haver, ukrudt, insekter og vild natur.

– Formidling af den nære natur (bynaturen), og vores muligheder for at gøre en forskel for biodiversiteten hver især fylder meget blandt mine opgaver. De seneste par år har jeg beskæftiget mig med haver og grønne byområders betydning for lokal biodiversitet.
Sideløbende fungerer Rikke Milbak som rådgiver for kommuner på naturopgaver.

– I opgaveløsningen udnytter jeg min erfaring med projektledelse og alle aspekter af offentlig forvaltning af natur og rekreative stier, fra den minutiøse overvågning, formidling, planlægning og administrering ved skrivebordet, og til den praktiske gennemførsel af projekter, fortæller Rikke Milbak.

En glad og overrasket prismodtager med sine to børn, Vilma og Nellie. Foto: Kaj Bonne

1 kommentar om “En blanding af engagement, interesse og faglighed”

  1. Erik Agertoft siger:

    Stærkt Rikke. Tillykke. Du har virkelig beriget lokalområdet med din viden og engagement. Tak for det. Mvh Erik

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top