Liselotte tager skraldet
skrald2.jpg
Det er ikke småting, der bliver smidt i Brønshøj Parken. Foto: Foto: Louise Zølack
For nylig havde Naturfrednings-foreningen en landsdækkende affalds-indsamling og Liselotte Nielsen fra Brønshøj har været primusmotor for, at Brønshøj Parken fik en tiltrængt forårsrengøring

Det er ikke småting, som veterinærsygeplejerske Liselotte Nielsen finder af skrald, når hun går tur i Brønshøj Parken.

Liselotte bor i ”Den Engelske Haveby, som ligger helt op af Brønshøj Parken. Den Engelske Haveby AAB afd. 20 var oprindeligt ejere af Brønshøj Parken, da husene blev bygget i 1923. Men parken blev senere solgt til Københavns Kommune, da der skulle penge til, så husene kunne blive kloakeret og få toiletter.

– Desværre har parken i flere år lidt under, at Københavns Kommune sparer mere og mere på renovationen. Jeg er et naturmenneske, der går mange tur med min hund. Det skær i mit hjerte, når jeg dagligt ser på, hvordan mennesker sviner og ikke har respekt for naturen, fortæller en trist Liselotte Nielsen, der gjorde noget aktivt ved problemet ved den landsdækkende affaldsindsamling.

Sammen med sin mor Hjørdis og sin bror Jesper samlede hun 50 kg skrald op.

Liselotte Nielsen havde sin mor Hjørdis og sin bror Jesper med på affaldsindsamling i Brønshøj Parken. Foto: Louise Zølack

Hvor er parkbetjentene?
Førhen var der ansat parkbetjente til at holde orden. Men de er blevet sparet væk ligesom man fra kommunens side også mente, at man kunne fjerne hver 4. affaldsspand, da folk jo så ville smide deres efterladenskaber i den næste affaldsspand. Men det er ikke hvad Liselotte oplever.

Fuglene sidder og prikker i affaldet og der går lang tid mellem udskiftningen af affaldsposer. En dag opdagede Liselotte, hvorfor fugle og rotter er så interesseret i skraldet. For renovationen tager ikke den skrald, der ligger dybest i skraldespanden – der bliver bare sat en pose oveni.

-Jeg tror ikke, Københavns Kommune har særlig meget opsyn med renovationen. Der er heller ikke mange der ved, at der findes et toilet i parken. Der er ingen skiltning dertil, så derfor ligger der også menneskeafføring alle steder i parken. Det er simpelthen så ulækkert, siger Liselotte.

Liselotte har fundet masser af underlige ting i Brønshøj Parken. Alt fra effekter fra indbrud, en tre meter lang død kvælerslange til køkkenmaskiner, der er dumpet i Louisehullet.

-Det er utroligt, hvad vi fandt denne gang. Det må jo være med fuld overlæg, for man dumper da ikke lige et pengeskab eller en krank fra en cykel, uden man ved det. Vi fandt overklippede cykellåse, tøj, cykelhjul, dåser, flasker, brugte sprøjter med kanyler, fyldte hunde hømhøm-poser på jorden og i træerne, knallertdele, tomme cigaretpakker, briller og meget mere. Det flyder i hjørnerne og under alle buskene, fortæller Liselotte, der sågar har fundet en skarpladt 9 mm pistol under en af buskene, som hurtigt blev afsikret af politiet.

Det er jo nærmest et mirakel, at et barn ikke fik fat i den, tilføjer hun og gyser ved tanken.

Liselotte har blandt andet fundet en skarpladt pistol i busken og er bare glad for, at hun fandt den først, og det ikke var et barn, der havde fundet den. Foto: Privat

Pas på vores klode
Det gør Liselotte rigtig ked af det, når hun ser, at folk bare smider deres affald. Hun mener, det er et stort samfundsproblem, at folk ikke vil værne om naturen, og at man tror, der er andre, der rydder op efter en. Hun mener især, at København har et problem med skidt, skrald og manglende vedligeholdelse af offentlige områder.

-Der skulle være et fag i skolen, der hedder, ”Pas på vores klode”. Hvis forældre ikke selv kan lære deres børn at samle op efter sig, så skal der andre midler til. Jeg har selv lært min søn at samle op og det gør han stadigvæk selvom han er voksen. Vi er jo selv de bedste rollemodeller, fortæller Liselotte og tilføjer, at hun på affaldsindsamlingsdagen også mødte et par skolepiger, der samlede affald i Brønshøj Parken.

-Jeg roste dem til skyerne og fortalte dem, at jeg var meget rørt over, at de tog ansvar for vores lokalområde, fortæller Liselotte, der håber, at der er andre der vil hjælpe til, når hun til næste år igen samler affald gennem Danmarks Naturfredningsforening.

FAKTA
Hvis du vil samle skrald ind i dit lokalområde så kontakt Danmarks Naturfredningsforening. Hvis du er ude i lidt god tid donerer de både veste, poser til affald og tænger
http://www.dn.dk/om-os/projekter-og-kampagner/affaldsindsamlingen/

Skraldespandene bliver ikke tømt så ofte mere, de bliver ikke
samlet skodder op omkring alle bænkene mere. Foto. Louise Zølack

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top