Mamma Mia truet af lukning
IMG_5145.jpg
Socialforvaltningen foreslår, at det socialpsykiatriske samværs- og aktivitetscenter på Utterslev Torv spares væk fra 2019

I forbindelse med forslag til besparelser i næste års budget for København, har forvaltningen igen foreslået at Mamma Mia på Utterslev Torv spares væk. Det skete også forrige år, hvor politikerne dog sagde nej til at lukke stedet, der for mange psykisk sårbare og sindslidende er mere end et andet hjem.

– Vi har alle sammen vores historie, hvorfor vi elsker Mamma Mia: En af brugerne fortæller, at han vil blive alkoholiseret igen, hvis Mamma Mia lukker. En anden bruger fortæller, at hvis ikke han kunne komme i Mamma Mia efter sit selvmordsforsøg, havde han ikke haft noget sted at tage hen, siger den 51-årige Carsten, der er kommet på Mamma Mia de sidste seks år.

– Vi er en broget skare på omkring 35-40 brugere, der kommer på Mamma Mia så godt som hver dag. Jeg er her typisk 3-4 timer hver dag, men nogen er her næsten hele dagen. Det er for mange en slags hjem, hvor man får støtte og gode venner, tilføjer Carsten.

“Det psykiatriske og velfungerende lokale værested Mamma Mia, er igen truet af lukning. Det foreslås at lægge det sammen med to andre institutioner for at spare penge. Det er faglig set en rigtig dårlig ide, fordi Mamma Mia’s mange brugere, har helt andre og særlige behandlingsmæssige behov, som slet ikke kan opfyldes ved en sammenlægning. Dansk Folkeparti er helt ubetinget imod en så alvorlig forringelse for Mamma Mia’s brugere. De svageste borgere i København er desværre blevet brikker i “regnedrengenes kolde embeds-statistikker”.
Borgerrepræsentant Finn Rudaizky, Dansk Folkeparti

Som et hjem for brugerne
Mamma Mia har åbent hver dag hele året, og de fleste brugere er medicineret og har en diagnose. Tina på 53 år har tidligere arbejdet som pædagog, men har de sidste 8-9 år været fast bruger i Mamma Mia.

-Inden en veninde fik mig til at komme på Mamma Mia, sad jeg det meste af tiden hjemme og havde ikke ret meget samvær med andre mennesker, fortæller Tina, der også kommer dagligt i Mamma Mia og er medlem af bestyrelsen for værestedet, der er en selvejende institution med driftsoverenskomst med Københavns Kommune.

– Vi har mange aktiviteter i fællesskab på Mamma Mia. Vi spiser og laver mad sammen med de frivillige hjælpere og personalet, hyggesnakker, går ture, lytter til musik og foredrag, og vi har både en mandegruppe og en løbegruppe, fortsætter Tina. I øjeblikket arrangeres også ture til en række kirker og københavnske seværdigheder.

– Man kan også vaske sit tøj, få et bad, sove til middag eller se fjernsyn og vi har et rum fuld af computere, man kan arbejde ved. Endelig har Mamma Mia en skole, hvor man kan modtage undervisning i forskellige fag, tilføjer Tina og slutter med at sige, at Mamma Mia giver hendes liv meget mere indhold og er mere end hendes ”andet” hjem – det er faktisk også som hendes familie.

“Jeg tror, det er rigtig vigtigt, at vi ikke effektiviserer ved at lukke steder som Mamma Mia. At der er steder du kan gå hen, når du har det svært, burde ikke være noget vi kalder en ”kan”-opgave. Væresteder som Mamma Mia burde være en ”skal”- opgave. Derfor er Mamma Mia en prioritering for mig i forhandlingerne, men det er selvfølgelig svært at garantere noget. Hvis jeg vælger Mamma Mia til, bliver jeg måske nødt til at vælge noget andet fra. Vigtigere – det er ikke kun mig, der skal beslutte det her.
Borgerrepræsentant Laura Rosenvinge, Socialdemokratiet
“Mamma Mia giver mig ro. Det har gjort, at mit selvværd er vokset utroligt meget, fordi de tror på mig. Når de tror på mig, tør jeg mere. Men hvis ikke jeg har dette, er jeg bange for, at jeg kommer til at isolere mig igen.”
En bruger

2 kommentarer om “Mamma Mia truet af lukning”

  1. Hanne Ø siger:

    Psykriatrien får tilført en pose penge ligegyldig hvor patienter. Der er. F. Els børneområdet eller kræftsyge får penge efter antal patienter…. dette forhold burde ligestilles fra sundshedsmyndighedernes side, så vi undgår disse ulykkelige lukninger

  2. Hanne Østtorp siger:

    Psykiatrien får tilført en pose penge ligegyldigt hvor mange patienter der ….. skulle der have stået

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top