Bag samme facade i 50 år
Briller-15-18.jpg
Butikslivet har ændret sig kolossalt gennem de 50 år, siger Johnnie Jørgensen Foto: Kaj Bonne
Johnnie Jørgensen kan fejre jubilæum hos Husum Special Optik

Johnnie startede tilbage i april 1968 i Husum Special Optik, som ny udlært special optiker. Det var jo dengang, hvor der var gang i erhvervslivet.

-Vi var i disse år 2 svende og mester selv. I 70 og 80erne var der som nævnt rigtig gang i forretningen. Vi har altid haft eget værksted, og har det også stadigvæk, hvor vi sliber brilleglassene i facon og monterer i de stel kunderne har valgt. Dengang var det jo rigtige glas der blev solgt. Der var ikke andet at vælge imellem, husker Johnnie.

I april 1981 overtog Johnnie og hans kone forretningen Husum Special Optik og 50 år på samme sted gør jo, at man kommer til at kende kunderne godt, som heldigvis vender tilbage år efter år når synet har ændret sig.

-En sjov ting, når vi nu taler om de mange år er, at de unge mennesker, der havde været i et firma i måske 3-5 år følte, at de var ved at gro fast. Man skulle skifte efter få år. Så når jeg diskret nævnte, at jeg havde været her i 25 år eller da det var 40 år, så var det selvfølgelig endnu værre. Jeg måtte jo være mostilgroet. Men efterhånden som årene er gået har det vist sig, at de samme unge, som nu var blevet lidt ældre i gårde, nu gerne ville blive på samme arbejdsplads. Trangen til at skifte var gledet i baggrunden, siger Johnnie.

En forandret tid
Butikslivet har ændret sig kolossalt gennem de 50 år jeg har været her og Johnnie mener, at det ikke er til det bedre.

– Tag bare en lille ting som vindues udstilling. Vi får pyntet vinduet hver måned. Det sker ikke mange andre steder i København. Dekoratør faget er ved at uddø. Mærkeligt nok, for vinduet er jo vores ansigt udadtil. Meningen er jo, at folk skal stoppe op, fastslår Johnnie.

Nye forretningsejere i Brønshøj og Husum, sælger ofte forretningen igen efter 2-3 år. Man ser sjældent, at det er den samme ejer der har forretningen i årevis.

– Området har skiftet karakter. Selvfølgelig er der stadig mange gode og solide forretninger tilbage i Husum. Men det ændrer jo ikke på, at der mangler mange erhverv. En bager, en slagter, og ikke mindst nogle banker. Men det er jo bare nostalgiske tanker fra en aldrende erhvervsmand.

– Tiderne er også forandret på den måde, at der desværre fra det lokale erhvervsliv mangler opbakning til f.eks. juletræet i bydelen. Her er det vor lokale glarmester og undertegnede, der de sidste 15 år har stået for hele arrangementet i julemåneden. Men når der tales om støtte fra butikkerne, som før i tiden var en selvfølgelighed, halter det med opbakningen i dag, siger Johnnie, der dog ikke vil klage over, hvordan det går i hans egen forretning.

Dog vil han godt indrømme at de store optikerkæder bruger store mængder på annoncering og Husum Special Optik derfor ikke er de billigste på markedet

-Det ønsker jeg heller ikke at vi er. For så må vi gå på kompromis med kvaliteten af brillestel, service og det allervigtigste, nemlig fagligheden.

Fremtidsvisioner
Så længe Johnnie synes det er interessant at snakke med folk hver dag og løse deres synsproblemer bliver han ved.

-Men selvfølgelig er der en dag, hvor en anden skal tage over. Og der er vi så heldige, at vores ansatte optometrist Tina Kieffer, også udlært hos os, og som nu har været her i 8 år, meget gerne vil føre forretningen videre. Og ikke mindst også føre den videre i samme ånd, som min kone og jeg nu har gjort det i 37 år. Men nogen dato har Tina ikke fået endnu, fastslår en glad jubilar.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top