Månen over Bella Bio
Måne-over-Bella-Bio-01-49-17.jpg
Foto: Kaj Bonne
I dag, tirsdag den 2. januar, er der igen fuldmåne over Danmark.

I dag, tirsdag den 2. januar, er der igen fuldmåne over Danmark. Det var der også den 4. december, hvor avisens fotograf, Kaj Bonne, kom forbi Brønshøj Torv og så Månen over ejendommen på hjørnet af Frederikssundsvej og Krabbesholmvej. Netop den ejendom, der tidligere husede den hedengangne Bella Bio.

”Månen over Bella Bio” er også en erindringsroman af Bjarne B. Reuter, der er født og opvokset i Brønshøj, og romanen er en af mange, hvor handlingen udspilles i Brønshøj bl.a. ”Busters Verden”, ”Zappa” og ”Når snerlen blomstrer”. Sidstnævnte er blevet en klassisk roman, der ofte læses i folkeskolen i 8. eller 9. klasse. Bogen beskriver som fiktion unges opvækst i starten af 1960’ernes Brønshøj.

Fuldmånen den 4. december var ikke en almindelig fuldmåne, men en såkaldt supermåne, hvor Månen stod 13 % større og 25 % mere lysstærk på himlen end normalt. Det betegnes Supermåne, når der er fuldmåne samtidig med, at Jorden og Månen er tættere på hinanden end på noget andet tidspunkt i årets løb. Månens bane om Jorden udgør en ellipse, og derfor veksler afstanden mellem de to kloder mellem ca. 356.600 kilometer og 406.000 kilometer. Ved Supermånen i december var afstanden ca. 358.000 kilometer.

Ordet måne har givet navn til ordet måned, og perioden fra én nymåne til den næste er ca. 29 dage og 13 timer. Mens vi i Danmark har en kalender, der er knyttet til Solen, har bl.a. muslimer og jøder en kalender der knytter sig til Månens rotation om Jorden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top