Fuldt hus til borgermøde
Brændeovne-03-05-18.jpg
Fem af de centrale medvirkende ved borgermødet om brændeovne. Fra venstre seniorrådgiver i Det Økologiske Råd, Kåre Press-Kristensen, Lasse Nielsen fra firmaet ”Living Flames”, skorstensfejermester Henrik B. Jensen, Jens Kristian Elle, der er Lokaludvalgets miljømedarbejder samt Michael Hoff, der er formand for Lokaludvalgets Miljøudvalg. Foto: Kaj Bonne
Omkring 90 deltog i Lokaludvalgets møde om forurening fra brændeovne

Alle pladser var optaget i mødelokalet på EnergiCenter Voldparken, da der sidste onsdag var indbudt til borgermøde om brændeovne og partikelforurening, og det var engagerede borgere, der var mødt op, for at høre om hvordan og hvor meget brændeovne kan forurene både inde og ude.

Det er Brønshøj-Husum Lokaludvalg, der har taget initiativ til debatten og i samarbejde med seniorrådgiver Kåre Press-Kristensen har fået foretaget målinger i bydelen af partikelforureningen fra brændeovne. I sin velkomst sagde formanden for Lokaludvalgets Miljøudvalg, Michael Hoff, at formålet med initiativet er at sætte større fokus på netop denne type forurening samt give baggrund og viden for debatten – han kunne også konstatere, at det er et emne, der kan vække stærke følelser.

Korrekt fyring er vigtig
For at sikre en alsidig debat var skorstensfejermester Henrik B. Jensen inviteret med til mødet, hvor han fortalte om blandt andet hvordan korrekt fyring, nye brændeovne og optimale skorstensforhold kan bidrage til at reducere forureningen. Henrik B. Jensen er en ivrig debattør, når det drejer sig om forurening fra brændeovne, og han erkendte, at der kan være lokale problemer med partikelforurening, men fandt miljødebatten lidt skæv.

Henrik B. Jensen fortalte, at den korrekte fyring kræver en god skorsten, at der bliver anvendt rent og tørt træ, at brændets størrelse er som en mands underarm, samt at der tændes fra toppen, og at der er rigelig luft til forbrændingen. Han fortalte endvidere, at han gerne tager ud til et gratis ”homeparty” for at fortælle om korrekt fyring.

Ti-dobling af forureningen
Ifølge Kåre Press-Kristensen forurener de ca. 16.000 brændeovne i København i en fyringssæson lige så meget som al biltrafik et helt år. Han har lavet lokale målinger af forureningen både inde og ude. Udemålingerne er foretaget i blandt andet haveforeningerne Birkevang og Rosenvang, hvor de bliv målt en markant øget partikelforurening.

14 villaer rundt omkring i bydelen havde fået målt partikelforureningen indendørs, hvor de mest almindelige forureningskilder er stearinlys, mados – og brændeovne. Enkelte steder var der ingen indendørs forurening fra brændeovne, men der i omkring halvdelen af tilfældene var tale om en ti-dobling af partikelforureningen, når brændeovnen blev tændt.

2.137 – antal brændeovne i Brønshøj-Husum


En ny svanemærket brændeovn kan reducere partikelforureningen med 85 %. Foto: Kaj Bonne

“Vi var godt klar over, at forurening fra brændeovne var noget der interesserede borgerne i Brønshøj Husum, men at der kom så mange og med så stærke og forskellige holdninger, det var overraskende. 
Oplæggene og debatten var trods uenigheder meget konstruktiv og jeg tænker de fleste gik hjem med mere viden end de kom med; måske endda også en større forståelse for hvor komplekst det hele er. 
Den her debat kommer til at blive mere og mere fremtrædende den kommende tid og vi i Lokaludvalget er også blevet klogere, ikke bare på fakta, men også på hvor meget brugen af brændeovne betyder for rigtigt mange mennesker i vores del af byen. Vi vil stadig gerne mindske den forurening, der kommer fra brændeovnene, men er opmærksomme på at det kan ske på mange måder.”
Michael Hoff
Lokaludvalget

2 kommentarer om “Fuldt hus til borgermøde”

 1. Nina Svensson siger:

  Var med til borgermødet, fint møde , men med så mange tal, oplysninger om målinger at det kunne være svært at følge med, og hvor Kaare Press brugte meget tid på at skyde skorstensfejerens tal med, ja faktisk så lang tid at en egentlig debat aldrig rigtigt kom på tale , lidt ærgerligt for der var også mange spørgsmål til tallene fra Kaare Press. Jeg undrede mig da over at tallene var basseret på målinger i netop en kolonihave forening hvor vi jo ved det er primær varmekilde og ikke et villakvarter hvor brændeovne sandsynligvis ikke bliver brugt som primær varmekilde.
  Mvh Nina

 2. Kamma Skov siger:

  Tak til lokaludvalget for et glimrende møde. Jeg kan godt forstå, det er svært at forholde sig til tallene. Jeg har selv brugt år på at sætte mig ind i forskningsresultater om brænderøgsforurening, men fandt dog hurtigt ud af at holde op med at bruge vores egen af hensyn til ikke mindst småbørnene i nabolaget.
  Så vidt jeg ved, var det først meningen, at målingerne kun skulle foretages i kolonihaveområdet, idet skorstensfejerne mente, at det primært er her, der forurenes fra træfyring.
  Det er desværre ikke rigtigt, at træ ikke bruges som primær opvarmning i et villakvarter. Min bagbo har fået dispensation fra tilslutningspligten til fjernvarmen og har i årevis opvarmet med træ. Skorstenen udmunder 7 m fra vores vinduer (hvilket ville være ulovligt efter de nugældende regler) til stor gene for os.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top