Uge Sex på skolerne
UgeSex_Udskoling_3.jpg
Hvad kan jeg gøre, hvis jeg oplever, at andre ikke respekterer mine grænser? Svaret på det spørgsmål skal Sex & Samfunds undervisningskampagne Uge Sex 2017 hjælpe børn og unge med at finde. Foto: Sex og Samfund
Det handler om rettigheder, både når man er online og offline, når næsten 35.000 københavnske skoleelever i denne uge har krop, køn og seksualitet på skemaet

Børn og unge, der kender egne og andres rettigheder – fx retten til at bestemme over egen krop – er bedre til at skabe stærke fællesskaber, hvor alles rettigheder respekteres. Sex & Samfund stiller med årets undervisningskampagne ”Uge Sex” skarpt på børn og unges rettigheder i forhold til krop, køn og seksualitet.

– Mange børn og unge kender ikke deres egne og andres rettigheder i forhold til køn, krop og seksualitet. Men alle har brug for at vide, hvad der ligger i retten til at bestemme over egen krop, retten til privatliv og retten til sundhed. Det er vigtigt at vide, at man har nogle helt klare rettigheder, og at de også gælder i forhold til vores online-liv, siger Marianne Lomholt fra Sex & Samfund.

– Med Uge Sex 2017 ønsker vi at øge børn og unges viden om de seksuelle rettigheder. Samtidig skal undervisningen styrke elevernes evne og motivation til at handle i situationer, hvor egne eller andres rettigheder overtrædes, tilføjer hun.

Billeddeling, sexsygdomme og rettigheder
Marianne Lomholt peger på, at børn og unge oplever mange dilemmaer og udfordringer i forhold til krop, køn og seksualitet i deres hverdag. Er det ok at sende nøgenbilleder videre på telefonen; hvad gør man, hvis andre overskrider ens grænser; hvordan er man fx en god kæreste; hvad gør jeg, hvis min partner ikke vil bruge kondom?

– Evnen til at kunne håndtere de dilemmaer – og dermed at kunne passe på sig selv og hinanden – har en afgørende betydning for børn og unges sundhed, trivsel og evne til at indgå i stærke relationer. Det er uanset, om det handler om krænkende billeddeling eller brug af prævention, siger hun. Også undervisningsminister Merete Riisager støtter kampagnen:

– Uge Sex er en vigtig kampagne, og jeg er glad for, at Sex & Samfund i år sætter fokus på unges rettigheder på nettet. Alt for mange får delt nøgenbilleder og sexvideoer mod deres vilje, og derfor er det vigtigt, at de unge lærer at respektere andres grænser, udtaler hun.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top