Døden kommer ikke kun hos naboen
Død-og-begravelse-01-46-16.jpg
Ofte er døden noget man skubber foran. Man sidder jo ikke lige en søndag over æblekagen og taler om, hvordan man vil herfra. Foto: Kaj Bonne
Det er for mange mennesker et tabu at tale om døden. Det vil sognepræst, bedemand og advokat fra Brønshøj gøre op med, når de inviterer til eftermiddagskaffe og en sandwich på Brønshøj Bibliotek

Vi forberede os på alt andet i livet end på døden. Derfor er der også mange spørgsmål, man aldrig har fået afklaret, når der er et familiemedlem, der dør. Den 13. december kl. 17-19.30 bliver der nu rig mulighed for at få svar på sine spørgsmål.

Sognepræst ved Brønshøj Kirke Karsten Thomsen, advokat Henrik Ravnild og bedemand Bo Johansen har alle deres virke i Brønshøj og beskæftiger sig dagligt med døden, derfor vil de gerne bede folk om at blive bedre til at reflektere over den. Bo Johansen oplever ofte stor frustration hos de pårørende, og derfor tog han teten og foreslog, at de tre faggrupper i fælleskab lavede en temaeftermiddag, hvor alle interesserede får mulighed for at stille spørgsmål

Tag stilling
Både Bo Johansen, Karsten Thomsen og Henrik Ravnild mener, at vi både skylder os selv og vore børn at reflektere over det eneste vi med sikkerhed ved, kommer til at ske.
Jeg oplever, når jeg sidder med pårørende, at der er en masse spørgsmål og en masse tanker, som flyver rundt i hovedet på dem. Jeg oplever, at mange har den ide, at døden kun kommer hos naboen. Hvem gør hvad og hvorfor? Jeg oplever en masse frustration og en masse uafklarede spørgsmål, som man måske burde have haft afklaret inden, fortæller Bo Johansen.

Også som præst oplever Karsten Thomsen at folk ikke har taget stilling.
-En del af de problematikker jeg ser er, at der er flere, der har meldt sig ud af folkekirken. Det har de jo lov til, men det er måske ikke altid noget, der er helt gennemtænkt, fortæller Karsten Thomsen, der i stigende grad oplever, hvordan folk til afdøde ringer for at høre, hvordan man klare en begravelse uden en præst.

Men han oplever også samtidig, at folk ønsker et sted at vende sig hen, når de står overfor døden.
-De fleste, uanset om de bare er kulturkristne, vil gerne have, der bliver læst fadervor – også selvom de kun kender fragmenter af bønnen. Bønnen er noget vi er opvokset med og det giver et sammenhold. Det viser sig, at når der bliver ridset lidt i lakken, så kommer der altid noget kristendom frem, siger Karsten Thomsen.

Advokat Henrik Ravnild mener også at det er vigtigt, at man ikke skubber døden foran sig.
-Mange ældre har spørgsmål om uskiftet bo og arv, mens de yngre har spørgsmål om børnetestamenter. Det er vigtigt at få ting skrevet ned, siger Henrik og håber at mange vil dukke op til temaeftermiddagen.
Karsten, Bo og Henrik har valt at afholde temaeftermiddagen på biblioteket, da det skal appellere til alle. Det handler ikke om et salgsfremstød. Det er set som en venlig opfordring til at få folk til at forberede sig på det uundgåelige.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top