”Det værste man kan være er en fiasko”
salondebat.jpg
Bodil Jørgensen, Juri Uhrskov Rao og Pia Olsen Dyhr delte deres syn på fiasko. Foto: Privat
Kirkesalon satte fokus på fiasko og nederlag som markante tabuer i vores samfund. Det fik 85 mennesker til at lægge vejen forbi Brønshøj Kirke

Hvad får en mindre folkevandring til at bevæge sig gennem en regnfuld november aften mod Brønshøj Sognecenter for at høre om fiaskoer? Det spørgsmål kan man stille sig selv, efter at 85 mennesker besøgte kirkesalonen i Brønshøj Kirke mandag aften under temaet fiasko, nederlag og fortrydelser.

-Vi har alle oplevet nederlag i vores liv. Jeg er kommet for at få perspektiver på, hvordan man håndterer sine fiaskoer. Det er vigtigt at udfordre et tabu, for vores samfund er præget af, at man skal være en succes. Det skal være mere legitimt at tale om det, der er svært i livet,” siger Jacqueline Christoffersen og bakkes op af Peter Nejsum, der er en af arrangørerne bag salonerne, der henvender sig til folk mellem 35 og 55.

”Det er et kæmpe tabu at være en fiasko i dag. Vi lever i et samfund, hvor du enten er en vinder eller en taber, men nuancerne er forsvundet. Det værste man kan være er en fiasko.”
På sand salonvis var der tændt lampetter i vinduerne og dækket op med ost, brød og vin, som gæsterne kunne forsyne sig med, inden aftenens tre gæster skuespiller Bodil Jørgensen, politiker Pia Olsen Dyhr og terapeut Juri Uhrskov Rao indtog scenen. Fælles for dem alle tre er, at de i deres job befinder sig på den hårfine grænse mellem succes og fiasko.

-Mit liv er spændt ud mellem succes og fiasko, og alligevel orker jeg ikke den gyldne middelvej. Succesen kan bilde os noget ind, for hvem vurderes den af? Det er vidunderligt at få endnu en chance for at gøre en brøler, siger Bodil Jørgensen, der er glad for, at det netop er en kirke, der tager fiaskoen op.

Hvad kan kirken gøre for at håndtere menneskers følelse af fiasko?
-Det er nok, at den er der. At rummet og nadveren er der. Der er meget mere erkendelse i nederlag end i succes. Når man skraber bunden, så bløder man, men blodet er også liv. Det andet er bare fernis. Selvom fiasko er et tabu, er den også noget, vi alle sammen fascineres af, mener Juri Uhrskov Rao.

Fiaskoen er attraktiv. Hvorfor tror du, vi alle sammen elsker at se hjemmevideoer, hvor folk vælter på cykler eller får bryllupskager i hovedet? Fiaskoen gør os til en del af den samme virkelighed, hvor vi alle sammen dummer os.”
Fiasko er et alment menneskeligt tema, men det gør ikke de personlige nederlag lettere at håndtere. Det kan Pia Olsen Dyhr, der er formand for SF skrive under på:

-Mit fag er præget af konflikt. I politik er en fiasko selvforstærkende og det kan være svært at vende et nederlag i den medievirkelighed, vi lever i. Enighed er simpelthen ikke interessant.

Selvom det politiske klima er barskt i dansk politik, er det alligevel de personlige hetz, der rammer hårdest, forklarer hun: ”Jeg bliver ramt, når folk rammer mig personligt. Selvom jeg følte mig som en fiasko, da vi gik ud af regeringen, så var det meget mere udleverende at fortælle om min barndom med en alkoholisk far for åben skærm i Go’ aften Danmark.”

Efter to timer med livlig debat og spørgsmål fra salen og anekdoter fra livet som skuespiller og politiker, bevæger folk sig igen ud i mørket. Jacqueline Christoffersen er ikke i tvivl om, hvad hun tager med sig hjem:

-Man skal møde fiaskoen for at komme igennem den og stå op igen næste morgen. Det kræver mod at møde fiaskoen, der hvor den er, siger hun.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top