Tingbjergmodel er en succes
Integration-05-40-16.jpg
Kingsley og Sandra fik en god snak med Frank Jensen og sundhedsplejerske Lene Kjær,om de fordele børnene har haft ved at komme i instution. Det var kun parrets yngste, der var hjemme under besøget. Foto: Kaj Bonne
Københavns Kommune har afsat 2 millioner til at få børn med anden etnisk baggrund i institution – en ordning der allerede kører i Tingbjerg

Overborgmester Frank Jensen besøgte i sidste uge familien Sandra og Kingsley Ezeoma fra Nigeria, der har fået hjælp til at sætte deres børn i institution.
En analyse af de 0-6 årige børn, der ikke er indmeldt i dagtilbud i Københavns Kommune viser, at en stor andel af disse kommer fra familier, der er socialt udsatte. I Tingbjerg — som er et byområde med mange udsatte familier — har man haft succes med at koble sundhedsplejerskerne tæt til disse familier, og ved en håndholdt indsats, få deres barn indmeldt i den lokale daginstitution. Forskning viser, at særligt tosprogede børn, har rigtig god gavn af at starte i en daginstitution, hvor de kan blive stimuleret sprogligt og socialt. Danske — og en større tysk – undersøgelse konkluderer, at børn af indvandrere, der har gået i dagtilbud, klarer sig bedre, end de børn af indvandrere, der ikke har gået i dagtilbud.

Bakterier og manglende omsorg

– Det her handler ikke om, at kommunen skal bestemme, hvordan du opdrager dine børn. Men vi ved, at især manglende sprog har alvorlige konsekvenser for børns trivsel og uddannelsesmuligheder, og derfor har vi børn. der kobles af, inden de overhovedet er startet i børnehaven. Det går ikke – alle børn skal have en chance for at klare sig godt, siger Frank Jensen.
Sundhedsplejerske Lene Kjær er en af de sundhedsplejersker, der har kørt rundt i Tingbjerg. Det har ikke altid været en nem opgave, og hun har da også mødt meget skepsis hos forældrene.
-De har alle sammen været usikre på, hvordan det foregår i en institution. Får børnene mad, bliver de skiftet, glemmer de sproget og kan de så kun tale dansk og bliver de ikke bare syge hele tiden. Men ikke mindst, så synes mange familier, at børn skal passes af deres mødre, fortæller Lene Kjær.
Sandra og Kingsley har tre børn i alderen fra 10 måneder til fire og et halvt år, og de kendte ikke til danske daginstitutioner, da de kom til Danmark i 2013. For Sandra og Kingsley var det lige så grænseoverskridende at blive præsenteret for et system, hvor børn skulle passes af andre.
Men parret oplevede hurtigt, hvordan deres nu fire og et halvt årige søn, Arinzechukwu blomstrede op efter, han startede i instituion. Fra at være en genert lille dreng, der ikke ville spise, med mindre det blev leget ind, og til at være åben, udadvendt og selv kunne spise med ske, var en øjenåbner for parret.
-Han talte dansk efter tre måneder, fortæller Sandra, der nu også har sendt den mellemste søn i institution.
Det har været en meget positiv oplevelse. Børnene får en masse færdigheder og gode venner. Jeg glemmer aldrig, da Arinzechukwu kom hjem med et fint perle armbånd til mig. Jeg var meget imponeret over de ting, de lærer, fortæller Sandra med et smil.
Det har ikke været den eneste fordel ved institutionslivet. Det unge par har også udvidet vennekredsen og fået sig et netværk gennem institutionen.
-Vi har mødt andre forældre, som vi er begyndt at ses med privat, fortæller den jobsøgende ingeniør Kingsley, der har det mindste skud på armen – 10 måneder gamle Chukwunaza.
-Han skal helt sikkert også i institution. Jeg kan næsten ikke vente, siger Sandra med et smil.
Efter besøget hos familein Ezeoma kørte Frank Jensenvidere til den integrerede institution Tingbjerg Væksthus på Åkandevej. Institutionens arbejde med at for flere børn i daginstitution i samarbejde med sundhedsplejerskerne har vist sig så effektfuld, at der med kommunens budget for næste år er sat penge af til at udbrede et lignende arbejde til andre udsatte byområder i København.

Efter besøget hos familien Ezeoma besøgte Frank Jensen institutionen Væksthuset, hvor han blandt andet fik en snak med klyngeleder Maj-Lis Alstrup om hendes erfaringer med tosprogede børn. Foto: Kaj Bonne

Efter besøget hos familien Ezeoma besøgte Frank Jensen institutionen Væksthuset, hvor han blandt andet fik en snak med klyngeleder Maj-Lis Alstrup om hendes erfaringer med tosprogede børn. Foto: Kaj Bonne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top