Ser du bare til?
Hver femte dansker er vokset op i en familie, hvor mor eller far drak for meget

Af Ninna Thomsen, sundheds- og omsorgsborgmester i København
Hver femte dansker er vokset op i en familie, hvor mor eller far drak for meget. For mange af dem var det meste af barndommen gået, før de fik hjælp – hvis hjælpen overhovedet kom – og de bærer problemerne med sig langt ind i voksenlivet.
Rigtig mange af os vender desværre ryggen til, når vi har haft mistanke om, at et barn lever i en familie med alkoholproblemer. Måske fordi vi ikke ved, hvad vi skal sige eller gøre.
Med alkoholkampagnen ”Ser du bare til?” ønsker vi at bryde tabuet omkring alkoholproblemer. Vi skal være bedre til at handle på de bekymringer, vi har, så vi kan undgå, at så mange børn får ar på sjælen. Og måske kan vi forhindre, at mor eller far ryger ud i et regulært misbrug.
Der er mange muligheder for at handle: Tal med den ven eller kollega, som du tror, har et alkoholproblem. Tal med barnet – vær dets ven og den stabile voksne, som det kan gå til med sine bekymringer. Lav ting med barnet, der givet det et frikvarter fra en problemfyldt hverdag. Tal med barnets lærer, pædagog eller andre i netværket. Henvis til de tilbud, der er i kommunen både for barnet og for hele familien.
Vi må alle tage ansvaret på os og reagere, hvis der er børn i vores omgangskreds, som ikke trives, fordi der bliver drukket for meget i hjemmet. Vi må løfte ansvaret væk fra barnets skuldre, så det ikke skal kæmpe med både at holde sammen på sig selv og familien.
Jeg håber, at kampagnen kan være med til at sætte nogle tanker i gang og måske gøre op med berøringsangsten, så vi ikke længere bare ser til.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top