Granskende Pige er kommet frem i lyset
Sonja Carlsen spørger i sidste nummer af Brønshøj Husum Avis, om det ikke er muligt at få Anders Bundgaards skulptur Granskende Pige tilbage til Husum, nu hvor Husum Skole er blevet renoveret.

Af Helle Holsøe, Centerchef for Center for Driftsudvikling, Københavns Kommune
Sonja Carlsen spørger i sidste nummer af Brønshøj Husum Avis, om det ikke er muligt at få Anders Bundgaards skulptur Granskende Pige tilbage til Husum, nu hvor Husum Skole er blevet renoveret.
Skulpturen har ganske rigtigt stået i det grønne anlæg ved Frederikssundsvej på hjørnet af Korsager Allé fra 1935 til 2008, men hjørnet var efterhånden vokset godt til, og skulpturen stod noget hengemt. I Teknik- og Miljøforvaltningen bestræber vi os på at give de enkelte værker en optimal placering, og da byrummet forandrer sig gennem årene, er det ofte nødvendigt at justere kunstværkers placering. Derfor inddrog Teknik- og Miljøforvaltningen i 2006 Granskende Pige i en borgerhøring, hvor man opfordrede borgerne til at foreslå nye placeringer til forskellige monumenter, der ikke kom til sin ret, hvor de stod. Her blev det foreslået at anbringe Granskende pige i Møllegade i umiddelbar nærhed af det da nyetablerede LiteraturHaus. Her ville skulpturen både fremstå mere synlig for de forbipasserende og være tæt på en institution, der havde valgt at hellige sig litteraturen. Området, hvor skulpturen oprindelig stod, er i dag omdannet til Husum Lommepark, og i forbindelse med etableringen af parken, var det også på tale at anbringe et kunstværk i parken. Da der ikke var midler til et nyt kunstværk, undersøgte Teknik- og Miljøforvaltningen muligheden for at flytte et eksisterende værk til stedet. Ingen af de aktuelle muligheder vakte dog genklang i lokalmiljøet.
Sonja Carlsen pointerer, at Granskende pige blev indkøbt af lokalpatrioter i forbindelse med opførelsen af Husum Skole, og derfor tilhører Husum, men det er nu ikke helt tilfældet. Det var Fonden til kunstneriske Formaals Fremme – der blev oprettet af Københavns Kommunalbestyrelse i 1897 til indkøb af kunst i det offentlige rum – der i sin tid indkøbte figuren, og målet var med største sandsynlighed at forskønne Brønshøj Husum med et kunstværk. Det var dog næppe selve skolen, man havde i tankerne, da man i så fald givetvis havde valgt en placering noget tættere på skolen. Der er ikke aktuelle planer om at flytte Granskende pige tilbage til Husum, men måske gode, lokale kræfter kunne gå sammen om at skabe et forum, der baner vej for mere kunst i bydelen. Det er gjort med held i andre bydele.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top