En figurs sølle skæbne
Jeg er elev fra Husum Skole årgang 1935/1944, og i anledning af at skolen er renoveret, føler jeg det som en stor synd og skam, at man fra Husum har fjernet Bundgaard og Dahl Jensens “ Granskende Pige”, som en flok pengestærke lokalpatrioter bestilte og lod udføre i begyndelsen af 1930´erne i anledning af at Husum havde fået en fin skole. Figuren var en gave til Husum.

Jeg er elev fra Husum Skole årgang 1935/1944, og i anledning af at skolen er renoveret, føler jeg det som en stor synd og skam, at man fra Husum har fjernet Bundgaard og Dahl Jensens “ Granskende Pige”, som en flok pengestærke lokalpatrioter bestilte og lod udføre i begyndelsen af 1930´erne i anledning af at Husum havde fået en fin skole. Figuren var en gave til Husum.
Dengang lå skolen meget isoleret, og der blev indgået et kompromis om stedet, hvor figuren skulle anbringes. Man kom frem til, at figuren skulle stå i et dengang pænt lille anlæg på hjørnet af Korsager Alle og Frederikssundsvej, som man regnede med ville blive et knudepunkt på vej til skolen, når jorden på den modsatte side af Frederikssundsvej blev udlagt til vej – det nuværende Kobbelvænget.
Dette sted blev også valgt for at imødekomme et ønske fra stifteren af Dahl Jensens porcelainsfabrik, da det var efter hans ide og tegning at Bundgaard havde udført figuren. I dag kan denne figur ses i Møllegade, hvor den står på fortovet ved LiteraturHaus, og hvor den af og til fungerer som cykelstativ, og ellers fører en nedværdigende tilværelse. Jeg har på forskellig måde forsøgt at gøre opmærksom på historien for at få kunstværket tilbage til Husum, men møder kun en mur af tavshed. Hvorfor? Den er virkelig et klenodie, som kun hører til i Husum. Den er ligeledes et minde om Dahl Jensens mangeårige virke i bydelen. Er det ikke det, man kalder kunsttyveri? Husum har ikke megen kunst af værdi, hvis der overhovedet findes kunst i Husum, så det er efter min mening meget lurvet og uanstændigt gjort af de ansvarlige, som bare tier.
Jeg har skrevet en del om dette i Brønshøj-Husum Avis, og ellers kan man på nettet læse om den Granskende Piges sølle skæbne. Jeg tror, jeg er den eneste nulevende, der kender historien; jeg var jo som lille pige med min far ved hånden med til afsløringen ca. 1934.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top