3 mio. kr. til nyt spejderhus og friluftsliv i Brønshøj
spejderhus-set-fra-groenning-bellahoej-21-st-barking-onv-arkitekter-2016_02.jpg
Spejderhuset set mod det indre gårdrum. Foto: Illustration: ONV Arkitekter
Københavns største spejdergruppe Bellahøj 21st Barking får støtte til et nyt spejderhus og udeområde til friluftsliv ved Brønshøj Vandtårn. Lokale og Anlægsfonden støtter med 3 mio. kr.

Med 200 medlemmer er de blå spejdere fra Bellahøj 21st Barking-gruppen (B21B) den største byspejdergruppe i hovedstaden. I 2012 stod det klart, at spejderne ville miste deres hytte på Herbergvej, fordi der skulle bygges nye boliger på den grund, hvor spejderne har haft hjemme i 50 år. Spejderne holder midlertidigt til på Rytterskolen på Brønshøj Torv, og har planer om at bygge et nyt og moderne spejderhus på grunden ved vandtårnet på Brønshøjvej. Et projekt der ser ud til at have politisk opbakning.

Sammen med Lokale- og Anlægsfonden, Københavns Kommune, forskere i friluftsliv fra Syddansk Universitet og en række lokale aktive har B21B udviklet et forslag til et anderledes og åbent byggeri, der kan meget mere end at være et spejderhus med bål-sted.

Revidering af tidligere forslag

– Vi har tidligere fået udarbejdet et forslag til et spejderhus på grunden ved vandtårnet. Dette forslag er nu revideret, så huset er rykket ind på grunden og er drejet. Samtidigt er huset blevet mere åbent og der kommer toilet med indgang udefra, fortæller bestyrelsesformand for B21B, Helle Gammelgaard.

Efter planen skal spejderhuset opbygges omkring et indre gårdrum på 260 m², som bliver det naturlige samlingssted for spejderne, hvor mange af spejdernes aktiviteter kan foregå. Huset får 310 m² opvarmet areal med opholdslokale, patruljerum, lederrum og køkken, fordelt på stueplan og en 140 m² hems. Dertil kommer et overdækket område som sammen med spejderhuset omkranser gårdrummet. Adgangen til spejderhuset og gårdrummet sker via to porte ud mod det omgivende grønne område ved vandtårnet.

Cirkler til leg og læring

For at understøtte naturoplevelserne midt i et byområde etableres der en plads med to cirkler til leg og læring på udearealet. Forskere fra projektet Nature Moves på Syddansk Universitet har sammen med Lokale og Anlægsfonden indhentet viden om, hvad børn og unge ønsker sig af fritids- og friluftslivet. De erfaringer indgår i designet af cirklerne, der understøtter både leg, læring og aktivitet samt behovet for at dyrke samvær og hygge i fredelige, naturlige omgivelser.

Der mangler stadig penge

Spejderhuset er tegnet af ONV Arkitekter, og udearealet er tegnet af landskabsarkitekt Nicolai Bülow Rousting. I alt koster projektet 12,290 mio. kr. at etablere. – Vi har ansøgninger ude om tilskud til spejderhuset, og jeg kan ikke sige, hvornår vi i givet fald kan starte på byggeriet, siger Helle Gammelgaard. – Det nye spejderhus, midt i bylivet i Brønshøj, er helt afgørende for, at vores spejdergruppe igen får en fast ramme for vores dygtige, frivillige, unge ledere og de mange børn, der i stigende grad melder sig til spejder i bydelen. Det nytænkte design af spejderhuset og det inspirerende udendørs anlæg vil løfte spejderarbejdet og skabe mulighed for meget tættere kontakt og samarbejde med skole, institutioner og andre foreninger, slutter Hella Gammelgaard.

Forslag til nyt spejderhus set fra sydøst. Illustration: ONV Arkitekter

Forslag til nyt spejderhus set fra sydøst.
Illustration: ONV Arkitekter

På denne del af grunden (mod NØ) ved Brønshøj Vandtårn, ønsker spejderne at bygge et nyt spejderhus. Foto: Kaj Bonne

På denne del af grunden (mod NØ) ved Brønshøj Vandtårn, ønsker spejderne at bygge et nyt spejderhus. Foto: Kaj Bonne

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top