Skandalerenovering i Tingbjerg
Tingbjerg-03-33-16.jpg
Marie må gå rundt med en støvmaske for at hendes astman ikke bliver forværret. Køkkenet står pakket ind i plastik og hun har ikke kunnet bruge det i to måneder. Foto: Kaj Bonne
Tårerne står hende i øjnene,samtidig med , at hun er ved at kvæles i et fælt hosteanfald. Marie Andersen fra Tingbjerg har levet i byggestøv, støj og rod fra den omfattende renovering af fsb lejlighederne, som har stået på siden medio maj

Man mærker straks støvet, når man træder ind i Marie Andersens opgang. Oppe på sidste etage er der for nyligt sat en masse rockwool op i taget, men man kan alligevel se direkte op til det stillads, som er bygget ovenpå for at holde regnen ude. Vinden fyger ind i Marie Andersens lejlighed. Der er koldt som i et køleskab. I en af de andre opgange bor der en højgravid, som er blevet nødt til at flytte hjem til sine forældre, da det er sundhedsfarligt at byde et nyfødt barn at bo i sådan en omgang støv. Folk er fortvivlede og mange har ikke ressourcer til at tage bladet fra munden. Men de ressourcer har Marie Andersen, selvom hun er ved at føle sig godt brugt.
Marie har i forvejen kæmpet en lange og indædt kamp for at råbe fsb op og for at få en ordentlig og konstruktiv dialog om renoveringen, som blandt andet omhandler nye vinduer, ventilation og nye køkkener.

Støv og asbest
Hele Maries lejlighed er pakket ind i plastik. Køkkenet har hun ikke kunnet bruge i to måneder. Kun soveværelset og et lille værelse er indrettet, så det lige nøjagtigt kan benyttes. Oppe i lofterne er der boret et hul direkte ud, så Marie har udsyn til himlen. Her skal der være ventilation, fordi der i flere lejligheder er problemer med svamp. Marie har aldrig haft problemer med svamp.
-Der er kommet så mange storfamilier ind i lejlighederne. Familier som lever på en anden måde, og som ikke lufter ud, siger Marie, og pointere at hun bestemt ikke har noget imod udlændinge. Det eneste hun har noget imod, er, at man ikke fra boligforeningens side fortæller folk, hvordan man indretter sig i lejlighederne, så de forbliver sunde.
To gange om ugen i de sidste tre måneder har Marie været ude og vaske trappeopgangen for støv – ellers har hun ikke kunnet holde ud at være der pga. sin kroniske lidelse – en astmatisk bronkitis, som har krævet, at hun de sidste måneder har skullet øge sin dosis af astmamedicin.
Folk har været nødt til at flytte hjem til familiemedlemmer, fordi de ikke har kunnet være i deres lejligheder for støv og støj. Marie har ikke kunne tage andre steder hen, fordi hun føler sig utryg. Marie er nemlig blevet lovet, at hun må beholde sit gamle køkken, og hun er bange for, hvad der sker, hvis hun ikke er hjemme.
For nyligt gik håndværkerne i gang med at banke asbest ned i køkkenet. Da Marie og andre beboere henvendte sig til den byggeansvarlige, blev det først benægtet, at der blev banket asbest ned. Først da et synligt bevis med gule poser, hvor der stod asbest på blev fremvist, krøb den byggeansvarlige til korset.
-Men den byggeansvarlige fik da også lige spurgt, om vi var overfølsomme over for asbest. Vis mig lige hvem der ikke er det, siger Marie med en vis sarkasme i stemmen og tilføjer at Arbejdstilsynet var forbi for at konstatere, at affald og nedtagning ikke blev håndteret efter reglementet.

Hvis jeg kunne, ville jeg flytte herfra
– Det er så trist. Der har været så mange misinformationer, og vi bliver slet ikke hørt. Jeg har slet ikke lyst til at være her længere. Det føles ikke længere som mit hjem, fastslår Marie Andersen, der som alle de andre generamte beboere stadig skal betale den fulde husleje.
Da hun for et stykke tid siden klagede over støj og støv fik hun at vide, at hun jo bare kunne gå ned i Diakoniens Hus, i pensionistklubben eller hos de psykisk udfordrede i Kontakten.
-Jeg har grædt mange tårer over det her. Vi har fået at vide, at det skulle tage tre måneder, men jeg kan da se på planen, at det ser ud som om, de først er færdige midt i november.
Marie kan slet ikke se en ende på renoveringen, og frygter et kold efterår.
-Allerede nu ligger jeg med sokker, trøjer og ekstra tæpper for at holde varmen om natten. Jeg fik også at vide, at jeg kunne låne nogle varmeblæsere, men hvem skal betale for den strøm? Det skal jeg selv, og jeg har ikke tænkt at lukke varmen direkte ud under åben himmel, fastslår hun.

Dyrt at genhuse
Ind imellem har hun siddet på Brønshøj Torv i seks timer bare for at komme væk og for at kunne ånde.
-Vi medgiver, at en renovering i en størrelse og omfang som Tingbjerg er en stor belastning for beboerne. Karakteren af de arbejder der skal udføres, er desværre ensbetydende med at støj og støv ikke kan undgås. Vi har konstateret tilfælde, hvor rengøringen ikke har været tilstrækkelig, hvilket vi selvfølgelig har indskærpet overfor håndværkerne, fortæller projektleder i fsb Jan Horskjær Jensen, og tilføjer, at beslutningen om at gennemføre en renovering i Tingbjerg er sket i samråd med beboerne. Det er beboerne, der på et afdelingsmøde beslutter om en renovering skal gennemføres.
Han mener heller ikke, der kan være tale om en genhusning, når vitale funktioner som vand og afløb fungerer.
-Hvis vi skulle genhuse endnu flere ville økonomien ikke kunne hænge sammen og det indebærer endnu større huslejestigninger end der allerede er besluttet. Kræver en beboer kompensation er det fsb’s holdning, at det ikke giver mening at kompenserer med en nedslag i huslejen, da det altid i sidste ende vil være beboeren selv, der kommer til at betale for kompensationen. Beboerne stemmer nemlig om et fælles budget, hvor indtægter – i form af husleje – og udgifter skal balancerer. Kompenserer man økonomisk, skal pengene tages fra budgettet, og så er det alligevel beboerne selv der betaler, siger Jan Horskjær Jensen, der dog godt vil erkende, at der har været udsendt upræcise varslinger, som har været forvirrende for beboerne fordi de ikke dækkede den enkelte opgang.
-Denne procedure er nu strammet op sådan, at hver opgang varsles særskilt ligesom den enkelte beboerne varsles når der skal pågå arbejder i deres bolig, fastslår han.

Ude foran Maries dør blev der skåret rockwool til, hvilket medførte, at Marie ikke kunne være i sin lejlighed for støvpartikller, som gik direkte i hendes luftveje.            Foto: Kaj Bonne

Ude foran Maries dør blev der skåret rockwool til, hvilket medførte, at Marie ikke kunne være i sin lejlighed for støvpartikller, som gik direkte i hendes luftveje. Foto: Kaj Bonne

Kommunikationen har ikke været optimal mellem beboerne og fsb og Marie har lavet flere underskriftsindsamlinger. Men det har ikke hjulpet stort. Al kommunikaton har hun samlet i et ringbind. 				Foto: Kaj Bonne

Kommunikationen har ikke været optimal mellem beboerne og fsb og Marie har lavet flere underskriftsindsamlinger. Men det har ikke hjulpet stort. Al kommunikaton har hun samlet i et ringbind. Foto: Kaj Bonne

3 kommentarer om “Skandalerenovering i Tingbjerg”

 1. Charlotte Povlsen siger:

  Jeg kan ikke forstå hvorfor man ikke skriver om Sab/Kab i sammen bolig område Jeg selv bor på Ruten 115 2 tv. Jeg har haft min datter og hendes 2/3 børn boende fra Oktorber /november 2015 Da hendes bolig skulle renoverer`s på sammen måde , som de oplever i Fsb . Hun flytte ind til mig da hun har en sjæle hudsygdom og begyndt , at få store bulder i baghovedet og måtte på Herlev syghus og få meget stræk medicin. samtidigt med det opdager hun , at hun var gravid i 5/6 mrd. Hun har ikke kunne opdaget det på grund af hendes sygdom.
  Hun har været i kontakt med Kab inde byggeriet gik i gang Hvor hun havde lægeattest på , at hun ikke vil kunne tåle , at bo der imens renovering stod på. Kab afviset hende og vi kontakt lejer`s LO. Men vi opdager hurtigt , at der var ikke nogen hjælp , at hente der. Da de sidder i lommen på Kab . Vi har derfor kontakt en advokat , som har forsøgt , at finde en løsning . Jeg vil lige sige , at Kab har haft tilbudt hende to genhusninger Men desværre har det været for små boliger ude plads til hendes hjælpmiddel som er en opvaskermaskine og vaskemaskine Samt at begge boliger har ligger midt i nye renoveringer som også gav støvgenere.Vi har derfor kontakt en advokat som ville hjælp os. Vores Advokat er nu ved at gør klar til at tager Kab med i Boligretten Da min datter har bedt om huslejenedsættelse, da hun ikke har kunne brug sin bolig. Hun ophold sig stadig hos mig , da man stadig ikke er færdigt med renovering. Hun har også født. Udeover det kan jeg ikke forstå hvorfor man ikke har kontakt dem som har været udsatte for den først renovering her i Tingbjerg Hvor de også har støtte på asbest fra byggeriet. Da kab begyndt på renovering støtte man på asbest og renovering blev udsatte. Vi kontakt Københavns kommune at vi havde opdaget det . Men man undersøgt det på deres måde ved at spørger kab.Men blev afvist med , at det ikke var farligt. Kab indkaldet beboerne til beboermøde Hvor man beslutte at laver nye køkken om det har været plaster på såret ved jeg ikke.. Men jeg ved at der var en familie med 6 børn , som boede i dette her da man hev taget af i feb. marts 2015. Hvor vi stadig havde vinter. Børn måtte man lad sidder med flyverdragter på Fordi der var så koldt. Rambøll havde glemt , at lægge isolering på taget. Denne her familie boede på 2 sal. Udeover det føles det som , at man har brugt disse boliger til forsøges boliger for deres renovering. Vi har samtidigt oplevet , at hav haft kraftig host anfald, som medførte opkastning med blod/næseblod samt Lunginfiktion. Når jeg skriver mig selv med er det fordi jeg har besøgt denne familie under renovering samt at jeg har måtte pakke min datters bolig ned. Da hun ikke selv har kunne klar dette. Hvis I vil hører nærmer omkring hvordan det har været at bo i det og hvordan evt retsag vil gå er I meget velkommen til at kontakt os .

 2. Lone Munk siger:

  Hvor er jeres nabo, SOCIALBORGMESTER Jesper Christensen?
  SØRGELIGT BOLIGSELSKABER OG SOCIALE MYNDIGHEDER.
  Stem rigtigt til KOMMUNALVALGET.

  Mvh
  Lone Munk

 3. lone munk siger:

  Egedalsvænge 3B, Kokkedal har samme problemer med ventilationssystemer og sygdomme. Embedslæger er inde over.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top