En oplevelse for livet
13-årige Nicolaj fra Kobbelvænget i Husum var i to uger feriedreng på Almegårds Kaserne på Bornholm. Mange oplevelser rigere og fuld af selvtillid

Selvom man kun er 13 år og efter sommerferien startede i 6. klasse på Brønshøj Skole, kan man godt være både frisk og sej. Det er Nicolaj et klart eksempel på, efter han sammen med 19 andre drenge fra ´såkaldt udsatte boligområder i København har været på et ophold som feriedreng ved militæret på Bornholm.
Det er Børnenes Kontor, der behandler ansøgningerne om at komme afsted og få oplevelser, kammeratskab og lejlighed til at prøve sine grænser af og vise at man kan mere end man selv tror og meget mere end ens mor tror.

Vil gerne til Bornholm igen
– Vi var 20 drenge på holdet mellem 12 og 19 år og boede på kasernen ved Rønne. Det var en rigtig god oplevelse, og jeg håber, at jeg kan komme derover igen til næste år, fortæller Nicolaj, der siden han startede i 1. klasse har været på almindelig feriekoloni om sommeren. Nicolaj havde gennem skolen hørt om muligheden for at blive feriedreng og syntes det lød spændende.
– Vi boede på kasernen, og var fire drenge i hvert værelse. Det meste af tiden gik vi i uniform, men der var også tid til at være i civil, når vi var ude og være mere almindelig turister, fortsætter Nicolaj.
– Vi var tidligt oppe hver dag og havde et rigtig godt kammeratskab og en masse oplevelser. Vi var blandt andet på natøvelse og lavede rappelling ned ad en lodret klippevæg ved Krystalsøen på Nordbornholm, fløj i helikopter i forbindelse med en øvelse og var en tur på Christiansø, hvor vi skulle overnatte ude i det fri, fortæller Nicolaj.

Feriedrenge siden 1954
Det første hold feriedrenge kom til Almegårds Kaserne allerede i 1954, og siden 1979 er det oversergent P. K. Rasmussen, der har taget imod drengene. P. K. Rasmussen har i mange år stået for en omfattende erhvervspraktiktjeneste på kasernen, og har givet utallige skoleelever oplevelser og indblik i den militære hverdag samt bidraget til de unges personlige udvikling – også på dette område med en tilpasset militær disciplin.
I dag er det Støtteforeningen til Feriedrenge ved Bornholms Værn, der står for økonomien, og aktiviteterne og opholdet er gratis for de deltagende drenge. Financieringen kommer gennem donationer fra fonde, virksomheder og private, og forsvaret giver de nødvendige tilladelser.

Militære og civile aktiviteter
– Målet er at give feriedrengene en oplevelse, de aldrig glemmer og give dem mod og netværk til at klare sig godt fremover, siger oversergent P. K. Rasmussen. Feriedrengene kommer til at smage på nogle af de aktiviteter, som en soldat bliver udsat for. De lærer blandt andet noget om disciplin og samarbejde og at færdes i den smukke bornholmske natur, sløret og på patruljetjeneste, men der er også plads til at se øens mange seværdigheder og besøge arbejdspladser, fortæller P. K. Rasmussen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top