Nu er der penge til ferie
Rygestop-Tingbjerg.jpg
Keld og Arnes møde med Saima har nu gjort dem røgfri. Foto: Eva Hyllegaard
Røgfri ved et tilfælde

Støtten betyder alt
I Tingbjerg Pensionistklub sidder Keld og Arne og drikker kaffe og snakker med Saima, som er rygestoprådgiver og kan tage en stor del af æren for, at de to mænd nu har været røgfri i over 100 dage efter at have deltaget i et af København Kommunes rygestopkurser.
Det var helt tilfældigt, at Keld endte på rygestopkurset. Hans kone havde ”hevet” ham med, men han havde ingen intention om at kvitte smøgerne. Faktisk blev han gal og skældte ud på både konen og rygestoprådgiveren Saima. Alligevel endte det med, at han blev på kurset og holdt op med at ryge – det gjorde hans kone ikke.
Arne var storryger, og her efter 100 dage ryster han stadig på hænderne, mens han drikker sin kaffe og mindes, at han startede dagen med ti smøger. Han meldte sig til kurset i håb om, at det ville gøre det lettere for ham at holde op med at ryge.
De to venner er overraskede over, hvor nemt det var at holde op med at ryge. Det har også overrasket dem, hvor mange skulderklap de får, når de fortæller, at de er holdt op med at ryge. De griner af, at det nu er dem, der siger: ”Nu skal nikovragene ud for at ryge”, når der er nogle, der går ud til det askebægre ved indgangen, hvor de plejede at stå. De mener også, at områder hvor man må ryge bliver mindre og mindre og er glade for, at de ikke skal ud, når det regner.

Sammenhold på kurset
Saima er kommet i pensionistklubben i syv år i forbindelse med en motionscafé hun driver for kvinder med anden etnisk baggrund end dansk. For Keld og Arne betød det meget, at det var et kendt ansigt, der mødte dem på rygestopkurset.
Arne siger, at ”hun har talegaverne i orden”, Keld er enig: ”der var noget rigtigt i det hun sagde”. De kan begge godt lide den måde, Saima underviser på og syntes, hun var en god lærerinde. Keld roser også sammenholdet på kurset – specielt dialogen mellem deltagerne, og at der var tid til at tale og lytte til hinanden.

Det kan åbenbart lade sig gøre
Keld har røget i 52 år og Arne i 40 år. Keld siger til Arne, at det åbenbart kan lade sig gøre at holde op med at ryge, og han ville ønske, han var stoppet for ti år siden. Han tilføjer og kigger på Saima: ”Når mig og Arne kan, kan andre også”. Han har lettere ved at fokusere på ting, efter han er holdt op med at ryge, men har taget lidt på,
Arnes familie har støttet op om rygestoppet, og han har også været glad for de ”støtte-sms’er” de har fået fra Kommunen. De har tit siddet sammen, når sms’erne tikkede ind, og det har mindet dem om, at de nu begge har nået en ny milepæl.
Arne har allerede sparet 6.000 kr. op ved ikke at ryge, så ”nu er ferien betalt”. ”Og jeg har købt en gulvmaskine” tilføjer han og smiler.
De er enige om, at det er rart at være røgfri, og efter en kort pause med eftertænksomhed slutter Keld dagens snak om rygning: ”Det er et lukket kapitel det der”.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top