Med Selma Svensson på solrig Ø-ferie
Haderslev3.jpg
Selma Svensson alias Årøs Perle strålede om kap med solen, solidt støttet af Ulla Skovlod. Foto: kv
De fleste folkeslag kender slet ikke til Ø’et, f.eks. franskmændene og englænderne. Men i Danmark holder vi det i hævd – ikke mindst i "Brønshøj".

Og da Fællesrådet for Omsorgsarbejdet i Brønshøj-Husum-Utterslev drog til Sønderjylland med bus søndag i juni, blev der i bogstaveligste forstand tale om en rigtig Ø-ferie. Således besøgte man allerede på udrejsedagen den historiske Tørning Mølle, der i middelalderen var nært knyttet til landsdelens dengang største borg – nævnt så tidligt som i 1331. Stedet nævnes med jævne mellemrum i den gennem flere hundrede år standende strid mellem Danmark og Holsten, f.eks. Treårskrigen 1848-50.

Borgen ved Tørning Mølle ligger nu under mulde eller rettere under græsplænen på en bakketop kranset af træer med langt over hundrede år på bagen (læs: barken). I dag er stedet derfor langt mere end et kraftværk drevet af en å – det rummer både et smukt lille museum og en stor sal til kulturelle arrangementer.

Møgeltønder – og lidt Brønshøj-historie

Om mandagen drog selskabet fra Haderslev til Schackenborg i Møgeltønder, hvor guiden Bente Schneider lukkede sit publikum ind i den smukke have og fortalte levende om denne og slottet. En af hendes gæster kunne til gengæld fortælle lidt Brønshøj-historie om Hans Schack, inden denne opførte sin berømte borg. Sagen var, at Hans Schack, som den øverste militære leder af Københavns forsvar mod svenskernes storm den 11. februar 1659, med rette modtog en række gunstbevisninger. En af disse var erhvervelsen af Husum, hvor han opførte Husumgård, som han dog snart tabte interessen for til fordel for opførelsen og opholdet på Schackenborg. Derfor kunne Christian VI’s datter Leonora Christine tage ophold på Husumgård i sommeren 1685 efter sit 22 år lange fangenskab i Blåtårn. Mange mener, at hun gjorde sin selvbiografi “Jammersminde” færdig på Husumgård.

Rømø

Om onsdagen gik turen over Rømø-dæmningen til en af landets vestligste øer. Det første ophold skete på selve dæmningen, hvor den fremragende guide fortalte om Vadehavet og dettes særprægede plantevækst og rige fugleliv. På Rømø besøgte man først Kommandørgården fra 1748, hvis prægtigste seværdighed er skelettet af en kaskelothval, men hvis mest fascinerende fortælling er den om den 12-årige skibsdreng, Anders Mikkelsen List, som overlevede et skibsforlis ud for Grønland i 1777.

Om aftenen var der festmiddag på Hotel Norden akkompagneret af Ole Vendelbo på keyboard. Siden stod den på sang anført af en yderst veloplagt Selma Svensson. Om en og anden gik over stregen erindres ikke – men selskabet søgte i hvert fald dagen efter en vis syndsforladelse ved at besøge Haderslev Domkirke og derefter gå bodsgang gennem nogle af byens gamle gader .

Og så gik det ellers hjemad i et stræk til Brønshøj – efter Ø’ernes parade i det sønderjyske: Tørning Mølle, Møgeltønder, Tønder, Årø og Rømø – med Claus ved rattet og Fies fine service. Disse to og Selma samt mange andre gjorde de fem dage til et samvær, der på bedste vis levede op til formålet “at gavne og fornøje”.

Guiden Bente Schneider fortalte om Schackenborg og fik selv fortalt om Hans Schacks tid i Brønshøj-Husum.Foto: kv

Guiden Bente Schneider fortalte om Schackenborg og fik selv fortalt om Hans Schacks tid i Brønshøj-Husum.Foto: kv

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top