Lad os hjælpe rygerne – 7 ud af 10 vil stoppe
Der er få emner, der kan dele vandene lige så meget som rygning.

Der er få emner, der kan dele vandene lige så meget som rygning. Men det må aldrig blive en undskyldning for ikke at tage debatten. Rygning er nemlig den enkeltfaktor, der er skyld i flest kræfttilfælde og dødsfald – hvert år dør omkring 14.000 danskere på grund af rygerelaterede sygdomme.

Derfor skal vi fra politisk side gøre endnu mere for at hjælpe rygerne med at kvitte tobakken. For langt de fleste rygere vil gerne stoppe: En undersøgelse fra Region Hovedstaden viser, at mere end 7 ud af 10 københavnske rygere gerne vil droppe de daglige cigaretter. Dem skal vi hjælpe.

Derfor har vi i kommunen vedtaget en vision om et røgfrit København. Målet er, at 27.000 københavnere skal kvitte smøgerne inden 2025, og at der til den tid kun er 4 procent, der ryger dagligt. Det er ambitiøst. Men selv om kommunen laver kampagner, tilbyder gratis rygestopkurser, har indført røgfri legepladser, samarbejder med skolerne om røgfri skoletid og giver tilskud til nikotinplastre, så er det ikke nok til at vende udviklingen.

Derfor er det positivt, at Sundhedsstyrelsen nu anbefaler, at cigaretter skal være dyrere og mindre tilgængelige – f.eks. ved at gemme dem væk under disken i butikkerne. Det vil betyde, at færre unge begynder med at ryge og at færre bliver syge og dør på grund af røg.

Dem, der gerne vil ryge, kan frit fortsætte et liv med tobak. Men lad os nu slå et slag for folkesundheden og hjælpe det flertal af rygere, der gerne vil deres vane til livs.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top