Dejligt at spille på plejehjemmene
Jazz-på-plejehjem-06-25-16.jpg
De ældre elsker musikken, og sammen med oldebørnene er de friske på at bevæge sig til musikken. Foto: Kaj Bonne
Komponist og musiker Anders Jacobsen fra Brønshøj har søsat sit helt eget projekt, hvor han sætter oldeforældre og oldebørn i stævne.

Sidste år modtog komponist og musiker Anders Jacobsen sammen med sit orkester Univers på Vers børnejazzprisen. Det gav en masse omtale og forventninger. Anders var klar til at tage orlov fra sit job som lærer på Utterslev Skole for at koncentrere sig om sin store passion for musik.
Jeg tænkte: ”Nu har jeg fået den pris, så nu åbner himlen sig for mig. Jeg satte mig ned og ventede foran telefonen, men der skete ikke en skid”, indrømmer Anders Jacobsen, der i stedet oplevede, at de fleste spillesteder allerede havde hyret musikere til deres arrangementer lang tid i forvejen, så det betød pludselig, at Anders Jacobsen skulle til at tænke anderledes.
I sin tid som musiklærer på Utterslev Skole tog Anders ofte ud med skolekoret for at synge på plejehjemmene i bydelen. En dag blev han ringet op fra Bystævneparken der spurgte, om han ikke ville komme ud med koret, men det kunne han ikke, da han ikke længere var ansat. Det satte tankerne i gang om, hvordan han kunne bruge sine erfaringer med musik og ældre på en ny måde.
-Mange ældre oplever, at når de er placeret på plejehjem, så forsvinder deres rolle som familiens overhoved og den samlende kraft. Det gør, at ældre på plejehjemmene ofte føler sig isolerede og uden kontakt og samvær, særligt i forhold til de yngste i familien. Man oplever ikke længere noget sammen udover den obligatoriske kop kaffe og hjemmebagte kage, fortæller Anders Jacobsen, der derefter begyndte at udtænke et koncept med plejehjemskoncerter på tværs af generationer.
Den musik som Anders skaber med sit orkester Univers på Vers er godt nok skrevet til børn. Dog er den skrevet, så et voksent publikum også bliver fanget. Det musikalske grundlag er jazz og latin og teksterne er fyldte med sjove ordspil og sjove rim. Musikken rammer så bredt, at både børn og gamle kan være med og skabe et fællesskabsfølelse.
-Jeg forelagde Centerleder i Bystævneparken Susanne Christensen ideen, og hun var med på den med det samme, fortæller Anders, der efter flere koncerter har erfaret at den største udfordring har været at få familierne samlet.
Men et projekt med fem musikere og fem sangere kræver også en pose penge, så Anders har været så heldig, at han har fået støtte både gennem Brønshøj-Husum Lokaludvalg og fra Københavns Kommune.
-Det har været en kæmpe succes og vi er blevet taget så godt imod over alt. De gamle har virkelig været glade for det. Det har givet mange ældre en mulighed for at være sammen med deres oldebørn på en ny måde, fortæller Anders, der nu har været rundt med Univers på Vers i det meste af København.
-Vi mangler bare at spille på Vesterbro og indre by, men det bliver først efter sommerferien. Mit mål er selvfølgelig at brede ideen ud til andre kommuner, siger Anders, der at han har han spillet 30 koncerter på plejehjem rundt i København, inden året er omme.

Anders Jacobsen præsenterer sit 10 mands store orkester Univers på Vers. Han har endvidere lavet en ny plejehjemssang ”Min oldefar”, som selvfølgelig også bliver spillet.     Foto: Kaj Bonne

Anders Jacobsen præsenterer sit 10 mands store orkester Univers på Vers. Han har endvidere lavet en ny plejehjemssang ”Min oldefar”, som selvfølgelig også bliver spillet. Foto: Kaj Bonne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top