At kysse eller ikke at kysse børnene
Medierne har her i agurketiden kastet sig over historien om, at visse daginstitutioner har lavet en kyssepolitik for sine ansatte pædagoger

Medierne har her i agurketiden kastet sig over historien om, at visse daginstitutioner har lavet en kyssepolitik for sine ansatte pædagoger. Det har affødt en vigtig debat, hvorvidt det er en god idé at pædagoger bruger kys som en naturlig del af deres pædagogiske arbejde. Det værende til leg eller til omsorg.
Den debat er langt fra ny. I mange år har der været en faglig diskussion om, hvilken rolle og relation pædagogen skulle have i barnets liv. Nogle mener, det ligger uden for den professionelle pædagogiske sfære at kysse børnene. Mens andre mener, at kys er en naturlig del af den nødvendige omsorg, som pædagogerne skal give til børnene.
Fra BUPL Hovedstadens side mener vi, at det må være op til den enkelte institution at definere sin egen faglige tilgang på dette område. Hvor det i nogle tilfælde kan give mening at pædagogerne må kysse børnene, kan det være anderledes i andre institutioner.
Det ville dog være trist og uhensigtsmæssigt, hvis årsagen til at indføre kysforbud skulle ske på grund af frygt for pædofili. Årsagen til en sådan politik skal ske ud fra et pædagogfagligt synspunkt, og ikke på baggrund af en mistænkeliggørelse af sine ansatte.
Vi skal også i samme instans være varsomme med at indføre for mange forbud og restriktioner, der kan lamme det pædagogiske arbejde. Omsorg og nærhed er en meget central del af pædagogikken i daginstitutionerne. Der skal være plads til, at pædagogerne kan trøste børnene og give dem den nødvendige omsorg, de har brug for. Det kan få meget alvorlige følger, især for de svageste børn, at de ikke får det nødvendige nærvær fra pædagogerne.
Samtidig skal pædagogerne have ro og klare linjer, så de kan udføre deres arbejde på bedste vis, hvilket kræver at forældre og ledelse viser dem den nødvendige tillid. Af samme årsag skal vi altså passe på med at adfærdsregulere og indskrænke pædagogernes faglighed med diverse restriktioner, hvilket vi desværre har set lidt for meget af i den seneste tid.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top