Når uddannelse gør en forskel
EmilieOgWilliam-11.jpg
Emilie og William hjemme igen på HF-Centret Efterslægten efter deres voluntørarbejde i Guatemala. Nu står eksamen for døren. Foto: Efterslægten
Eksamen står for døren for Emilie og William fra HF-Centret Efterslægten. Men for Emilie og William har det været et meget anderledes år. En måned af deres HF-uddannelse foregik nemlig i Guatemala i Mellemamerika som kursister på "World, Aid-pakken"

Da Emilie Koeslag (18) og William Skovgaard Kjær (21) for to år siden tilmeldte sig en HF-uddannelse i Efterslægtens “WAK”-klasse var det, fordi de begge er optaget af frivilligt arbejde og interesseret i at lære noget om andre kulturer i 3. verdenslande. Rejsen her i det tidlige forår var kulminationen på to år fyldt med ikke bare almindelig HF-undervisning i dansk, engelsk, matematik og biologi, men også arbejde med fundraising, videofremstilling, projekter og workshops.

Emilie fortæller: “Jeg har altid interesseret mig meget for frivilligt arbejde og specielt for den tredje verdens lande, så da jeg fandt ud af, at Efterslægten havde den her World Aid-klasse, måtte jeg prøve den. Og det er jeg sindssygt glad for, at jeg gjorde. Vores tur har motiveret mig hver dag de sidste to år til at komme i skole, være her, fuldføre HF. Det kan skolen her godt tage æren for, for jeg tror rigtig mange har det som jeg. Det har virkelig gjort en forskel for os alle sammen i klassen.”

Hårdt og udfordrende

Emilie og William fortæller at 1. HF meget gik ud på at lære, hvad 3. verdens lande er, hvad det går ud på at lave frivilligt arbejde. Det andet år skulle kursisterne så i aktion. De skulle bygge en legeplads og lave en fodboldbane til børnene i landsbyen og undervise børnene i grundlæggende engelsk.

World Aid-kursisterne har lavet en indsamling, de har holdt loppemarked og et stort børnefamiliearrangement på skolen, og så har de også produceret en video til konkurrencen “10 til forskel”, sponsoreret af Spar Nord Fonden, hvor klassens film vandt 10.000 kr. til projektet.

– Der har været mange udfordringer undervejs. Selve turen til Guatemala var jo heller ikke en ferietur. I den første uge havde vi spansktimer hver dag. Det var fedt, men også lidt hårdt. Men det hårdeste var at være ude på projektet. Jeg var på vores byggeprojekt, mens andre fra klassen lavede aktiviteter for børnene i den landsby, vi besøgte. Det var ret fysisk krævende, blandt andet fordi vi havde relativt primitive redskaber. Og så var vi af sted på projektet kl. 8 til 16 hver dag, så bagefter skulle man bare slappe af, spise aftensmad, og så havde jeg i hvert fald ikke mere energi den dag, fortæller William.

Kulturforskelle

Også mentalt var turen til Mellemamerika udfordrende, synes Emilie.

– Selvfølgelig oplevede vi kæmpe kulturforskelle, men også at de var meget venlige mennesker. De værtsfamilier, vi boede hos, mødte os med en enorm varme. Jeg havde en lille værtsfamilie, mor søn og datter. Hun var meget sød – og ikke så stor. De er ikke så høje i Guatemala. Vi fik en nøgle til alle dørene i huset, og kunne sådan gøre det, vi ville. Det var ligesom at være hjemme, synes jeg, bare med en anden familie. Og masser af majs og sorte bønner! Og bananer, dem er der mange af i Guatemala, fortæller Emilie.

– Jeg underviste en hel masse børn i alderen 7 til 13 i engelsk, og det var også en udfordring. Det var rigtig mange børn. Det var blandt andet svært, fordi selv om vi lærte spansk, var det ikke børnenes første sprog. De taler quiché, det indfødte mayasprog, så jeg skulle bruge en anden frivillig, som jeg skulle tale med på engelsk eller spansk, og hun skulle så oversætte til quiché. Og omvendt. Det kunne godt tage lidt tid og var ret krævende, fordi børnene også var utålmodige og ville ikke sidde stille så længe. Det var mange børn at holde styr på, smiler Emilie.

Amatørhåndværkere

William skulle arbejde på selve projektet: – Jeg er ikke håndværker, men vi har en i vores klasse, Magnus, som er tømrer, og han tog over med nogle af de praktiske ting, eller hvis der var en udfordring i projektet. Så var der også to andre frivillige nødhjælpspartnere, Eduard og Oscar, fra den lokale organisation. Den ene er ingeniør, den anden er sådan noget byggeteknisk, og de to havde så lagt planerne for projektet, men rådførte sig hele tiden med os, men mest med Magnus, før de valgte at gøre noget. Det var godt, han var der.

Vi gjorde en forskel …

– Når man så ind i øjnene på nogle af de mennesker, vi havde med at gøre dernede, børnene og de mennesker, der boede i landsbyen, så så de meget taknemmelige ud. En af kvinderne som var ret højtstående i byen, holdt en tale for os, hvor hun takkede gud for, at vi var kommet til deres landsby, fortæller William. – Selvfølgelig har vi gjort en forskel. Emilie er helt enig: – Man kunne se det på alle i landsbyen. Vi lavede en fællessamling den sidste dag, hvor Anne Sofie, vores lærer, skulle klippe et rødt bånd over, og så skulle alle børnene løbe ind og indvie den nye legeplads vi havde lavet. Der kunne vi se en virkelig stor glæde i deres øjne, og forældrene stod godt nok på sidelinjen, men de var også glade.

Også for os selv

– Vi tror på, at vi har gjort en forskel for nogle mennesker i Guatemala, siger William, men turen og projektet har også gjort en forskel for os. I den måde, vi ser verden på med erfaringer fra et mellemamerikansk land. På den måde er vores verden også blevet gjort større. Det har gjort stort indtryk på mig at se, hvordan folk lever og klarer sig. For selv om vi boede hos nogle værtsfamilier, som nok var middelklasse, var de jo stadig ikke rige på en måde, som man ser det i Danmark. Jeg kan tydeligt se det på, hvad sønnen i min værtsfamilie lægger på facebook. Det er sådan noget, hvor han takker for dagen og virkelig sætter pris på det, han har, slutter William.

Så står legepladsen i Guatemala færdig, og kursisterne fra Efterslægten kan glæde sig over at de har været med til at gøre en forskel for landsbyens beboere.       Foto: Efterslægten

Så står legepladsen i Guatemala færdig, og kursisterne fra Efterslægten kan glæde sig over at de har været med til at gøre en forskel for landsbyens beboere. Foto: Efterslægten

Landsbyens børn tog rigtig godt imod de udsendte kursister fra HF-Centret Efterslægten..  Foto: Efterslægten

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top