Hvorfor sætte sine børn i udflytter-børnehave?
udflytter1.jpg
De mange udfordringer om det er vinter eller sommer giver seje børn. Foto: Thomas Djursing.
Når bussen sætter i gear fra det stråtækte mosehus ved Hareskovvejen forsvinder en flok børn ud...i en anden verden.

De fleste kender det lille stråtækte bindingsværkshus på hjørnet mellem Mosesvinget og Hareskovvejen. Det var engang et stutteri fyldt med heste. I dag er det opsamlingssted for en børnehave. Men de færreste ved nok, hvor børnene bliver af, når de sætter sig ind i den store bus og kører væk.

Sådan cirka havde Thomas Djursing det i hvert fald, han gik med ind i bussen, første dag hans tre-årige datter skulle starte i udflytterbørnehave.

-Det var faktisk en forfærdelig januarmorgen. Det føltes som kulsort nat. Det regnede fra alle sider, og trinene op i bussen virkede helt uoverskueligt høje. Ja, jeg havde en knude i maven, og ja jeg tvivlede på, om det her var det rigtige.

Her syv år efter går min søn nu også i Nordtoftegaard, og jeg jublede, da jeg fik af vide, at han havde fået plads. Hvorfor? Fordi Nordtoftegaard viste sig at være et eventyr, fortæller Thomas Djursing

I månederne efter den forfærdelige første morgen i børnehaven kom min datter hjem med de mest utrolige oplevelser. Hun havde samlet istapper med de andre piger, bygget snehuler og fortalte historier om ræven, der jagtede gårdens høns. Da foråret kom viste hun mig, hvordan regnorme kommer op ad jorden, hvis man stamper forsigtigt i græsset. Og hun lærte mig, at mælkebøttesaft virker, hvis man har brændt sig på brændenælder.

Men der var også sket en anden ting. Hun kunne være ude i al slags vejr.

-Første dag havde vi stået – far og datter – og frosset om et bål, og jeg savnede – lidt uventet – min varme kontorplads bag skærmen på arbejdet. Men et år efter stod vi alle forældre her igen til en besøgsdag. Og vi stod stadig og frøs – altså os forældre. Børnene derimod løb rundt overalt iført deres flyverdragter, som om vinterkulden var fuldstændig fjern. De unger var blevet seje, mens vi voksne stod som nogle ynkelige kontorfolk og lavede kuskeslag for at holde varmen, indrømmer Thomas Djursing.

Ja, man kan også være inde !

Nordtoftegaard ligger i et naturområde ved Køge. Mellem marker og med få kilometer til både strand, skov og en kalkgrav. Og lad os lige mane en evig fordom om udflytterbørnehaver i Jorden. Nej, man skal ikke kun være udenfor. Nordtoftegaard har et kæmpe indendørs legeområde med plads til en verden af legetøj, eget køkken og stort legerum i overetagen. Børnene opfordres til at være ude, men de er ofte indenfor og laver alt fra malerværksted til pudekampe. For nylig har de f.eks lavet projekt om rummet, hvor de har bygget og malet små raketter, lært om Universet og sunget sange om astronauter: “Vi skal se på stjernerne, der lyser på vores vej. Og kigge på planeter, der kredser om dig og mig”.

Udfordringer giver seje børn

For børnene er Nordtoftegård en stejl læringskurve. Der er så mange spændende oplevelser og udfordringer, at de ofte falder i søvn som små fugleunger i bussen hjem. De lærer om at plante grøntsager i havens bede, og lærer – med overvågning af voksne – at snitte med kniv.

-Selvom min første dag i børnehaven har brændt sig ind i hukommelsen som ganske forfærdelig, så var der meget jeg slet ikke opdagede, som jeg lagde mærke til, da min søn startede. Da børnene gik ind i bussen denne vinterdag, løb glade børn rundt med tungerne ude for at fange snefnug, og pædagogerne fortalte, hvordan nissen kunne anes i mosehusets gamle staldvindue i det stråtægte tag. Pludselig var det som et vintereventyr, fortæller Thomas Djursing glad.

Jeg laver stadig kuskeslag, når jeg besøger gården om vinteren, men jeg er pavestolt over de seje unger. Børn er resultatet af de udfordringer man giver dem, og her får de spillet de helt rigtige. Og det kommer fra en far til to, der har arbejdet i adskillige børnehaver i København, tilføjer han.

De mange udfordringer om det er vinter eller sommer giver seje børn.       Foto: Thomas Djursing.

De mange udfordringer om det er vinter eller sommer giver seje børn. Foto: Thomas Djursing.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top