Afdansningsbal på Johannesgården
Afdansningsbal-04-24-16.jpg
Karsten og Lise lagde ud med at danse. Dernæst kom beboerne på gulvet. Foto: Kaj Bonne
Når der bliver budt op til dans, og de gamle slagere lyder fra højtalerne, så sker der noget magisk med de ældre borgere.

Der var pyntet op i festsalen med lyskæder, fint dækkede borde og billeder fra 40’erne. Flere havde taget det stiveste puds på og fået sat håret. Stemningen skulle ligne den, som mange af beboerne på Johannesgården i Brønshøj oplevede, når de gik ud og dansede på den legendariske danseresaurant Wivex i deres unge dage.

-Det at lytte til musik fra ungdommen og komme ud at danse er noget der vækker noget helt specielt – især hos dem med demens, fortæller souschef og sygeplejerske Berith Mohr Wieshaupt, der sammen med plejehjemmets personale har fået demens­undervisning siden efteråret sidste år. Og det er blandt andet erindringsdans, som har vist sig at være virksomt hos den ældre.

Erindringsdans er et koncept, som i 2008 blev udviklet af sygeplejerske Susanne Rishøj fra Demenskonsulenten. Erindringsdans tilbydes fortrinsvis til ældre med svær demenssygdom på plejehjem.

Glemmer du, så husker jeg

-Erindringsdans bygger på reminiscenstanken. Formålet er således ikke at lære at danse, men ved at lytte til kendt musik og se udførelsen af en given dans, at få minderne frem, således at den demente bliver motiveret for selv at deltage i dansen. Konceptet består af forudgående undervisning i demens og kommunikative redskaber til personale, pårørende og frivillige, fortæller Susanne Rishøj, der i dagens anledning have taget danseparret Karsten og Lise med til at lede dansen.

Før i tiden indgik dans som en del af dannelsen. Tidligere indlært motorisk funktion er derfor fra barndommen så intakt, at langt de fleste med selv svær demenssygdom stadig vil være i stand til at kunne huske danse fra gammel tid, når blot de mindes om dem.

Og der var masser af smil og glæde hos de ældre. Karsten og Lise lagde ud med at danse både vals og tango og derefter bød de og personalet beboerne op til dans.

-Det er ikke sjældent, at vi ser en dement, som intet sprog har tilbage og sidder i kørestol pludselig rejser sig op og danser og synger med på sangen, fortæller Susanne Rishøj.

Afdansningsballet bliver absolut ikke den sidste gang på Johannesgården. De kommer til at fortsætte med konceptet. Og som Bystævneparken har Johannesgården også fået deres egen husmusikant, som fast spiller gamle og velkendte sange for beboerne.

Fotos af Kaj Bonne

Se flere billeder på foto.kajbonne.dk

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top