Interessen vokser
Kollektiv-01-18-16.jpg
Det er især kvinderne der har fundet interesse for seniorboligfællesskabet. Foto: Kaj Bonne
Der var fyldt godt op i salen i Pilegården sidste onsdag, da Lokaludvalget havde inviteret til borgemøde om seniorbofællesskaber i bydelen.

Som led i Tingbjerg-Husum Byudviklingsstrategi for bl.a. Bystævneparken, foreslog Lokaludvalget først på året, at der også blev skabt mulighed for, at arealet kunne rumme etableringer af seniorbofællesskaber.

I en artikel i Brønshøj-Husum Avis i januar, blev forslaget luftet. Interessen var stor fra start og Lokaludvalget har lagt sig ekstra meget i selen for at imødekomme efterspørgslen. Der var mødt godt 100 borgere op – dog mest kvinder – for at høre om bofællesskabs muligheder.

Værdigrundlag på plads

Mødet bød på oplæg fra sundheds- og omsorgsborgmester Ninn Thomsen og Lars Weiss fra socialdemokratiet, der blandt andet talte om de politiske perspektiver ved et senior bofællesskab.

-Vi har lavet en ældre politik i Københavns Kommune som hedder “Lev stærkt hele livet”. Man skal sørge for at få så meget ud af livet på alle tidspunkter. Jeg tænker, at det man kan med et bofællesskab er at være sammen på nye måder og hjælpe hinanden på nye måder. Hvis kommenen skal lege med, skal det være almene boliger. Lige nu tænker vi det ind, når vi bygger almene boliger, sagde Ninna Thomsen, og tilføjede at Københavns Kommunes ambition er, at have 20 procent almene boliger.

Lars Weiss indstillede meget til, at man fra start gjorde sig klar, hvilket fællesskab det er, man ønsker.

-For at et bofællesskab skal blive en succes, er det alfa og omega, at man får talt værdigrundlag og får forventningsafstemt, fastslog han.

Fra OK-Fonden fortalte direktør Eva Lunding Olsen om forskellige ejerformer og samarbejdspartnere.

-Det handler om tryghed på mange parametre. Det handler også om at vælge til i god tid, fortalte Eva Lunding Olsen, der med sin erfaring med de 40 seniorbofællesskaber i OK-Fonden kunne tilføjer, at der er i Danmark er stor forskel på, hvor gammel man er, når man laver et seniorbofælleskab. I Sønderjylland er alderen end del højere end i Københavnsområdet.

Højst fem år

Torben Ankjærgaard er 81 år og bor selv i seniorbofællesskabet Højen ved Roskilde. Han har fra start være idemand bag projektet, og fortalte om alle faldgruber og fordele.

-Jeg sad med venner og talte om alderdom, og vi blev enige om, at vi ikke ville havne som ensomme mennesker. Vi startede med at invitere til kaffe og kage og det viste sig, at der kom 26, der var interesserede, fortalte Torben Ankjærgaard, og tilføjede, at beslutningen om at flytte i seniorbofællesskab skal tages, mens man stadigvæk har energien til det.

-Vi lavede en byggeforening i 2004, og brugte 5 år på at realisere vores ideer om den gode ramme for et godt liv i den “3. alder. Vores erfaring er, at det højst må tage fem år i opbygningsfasen, ellers går man død i det, fastslog Torben Ankjærgaard.

Efter indlæggene var der fri diskussion og plads til flere spørgsmål.

-Lokaludvalget har ikke lagt sig fast på, om vi vil gå videre med ejer eller almene boliger. Vi er glade for ideen om seniorbofælleskaber, men der er jo stadigvæk ikke nogen konkret grund at bygge på. Lige nu skal vi finde ud af, hvad der så skal ske, og hvad vi har af muligheder, fortæller sekretariatsleder Kathrine Collin Hagan.

Karen og Flemming Dreslet fra Brønshøj har gerne villet bo i bofællesskab i flere år og forsøgte at sætte et lignende projekt i gang, mens de boede i Jylland.

-Økonomien skræmmer os lidt. Den måde det bliver fremlagt på er til dem, der i forvejen ejer en villa og har en pose penge med. Hvis det bliver sådan, så får vi ikke en chance. Boligselskaberne burde i højere grad gå ind i sådanne projekter og være med til at tilgodese ikke formuende seniorer, fortalte Karen Dreslet.

Helen Lund var kommet sammen med sin kæreste. De bor i hver deres parcelhus og skal flytte sammen.

-Vi er ved at finde ud af, hvad vi skal og det tiltaler os meget at komme til at bo i et seniorbofællesskab. Vi har kigget på noget tilsvarende i Irma-byen, men vil gerne bo i Brønshøj, fortæller Helene Lund.

Kirsten Ludvig mener, at hun måske ikke passede ind i konceptet.

-Når jeg sidder og høre, hvad de taler om, så er jeg nok allerede for gammel. Selvom jeg er frisk rask og rørig, så tror jeg slet ikke, jeg kan blive optaget i et sådan fællesskab. Desuden så lyder det til at blive alt for dyrt. Jeg kunne egentlig bare tænke mig at bo i en lille lejlighed i en villa, hvor vi kunne hjælpe hinanden, fortalte hun.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top