Frænder fejrede frihedsbudskabet
frænder-fejrede.jpg
Inga Nilsson lagde blomsterbuketten ved mindestenen på Brønshøj Kirkegård. Foto: Privat
Brønshøj Museums Venner har i en årrække højtideligholdt Danmarks befrielse. Dette er dels sket ved bibeholdelse af faste traditioner som foredrag, alsang og afspilning af frihedsbudskabet, som det lød over radioen fra BBC kl. 20.36 den 4. maj 1945 – oplæst af radiojournalisten Johannes G. Sørensen – efterfulgt af levende lys i vinduet. Og dels er det sket ved en række nye initiativer, især de seneste år takket være sangere fra Visens Venner i Brønshøj.

Brønshøj Museums Venner har i en årrække højtideligholdt Danmarks befrielse. Dette er dels sket ved bibeholdelse af faste traditioner som foredrag, alsang og afspilning af frihedsbudskabet, som det lød over radioen fra BBC kl. 20.36 den 4. maj 1945 – oplæst af radiojournalisten Johannes G. Sørensen – efterfulgt af levende lys i vinduet. Og dels er det sket ved en række nye initiativer, især de seneste år takket være sangere fra Visens Venner i Brønshøj.

I lighed med sidste år blev arrangementet i år afholdt i Gartnerstiftelsen på Præstegårds Allé, dog først efter den traditionelle vandring til og fra Brønshøj Kirkegård, hvor man lagde en buket blomster i de engelske farver rød, hvid og blå ved mindestenen over besættelsen 1940-45.

Tilbage i Gartnerstiftelsen, hvis hyggelige gildesal var fyldt til bristepunktet, det vil sige af op mod fyrre personer, stod den på kaffebord, fællessang og viser fra eller om besættelsen – eller i det mindste om længslen efter frihed.

For første gang nogensinde bød arrangementet på en hel kvartet af sangere, der hver især fortolkede 2-3 viser, hvoraf her kun skal nævnes nogle få. Wiri Nøhr indledte med PH’s “Man binder os på mund og hånd” fra foråret 1940. Denne titel blev om noget et slogan for danskernes protest mod den tyske besættelsesmagt. René Rose fulgte efter med Hans Hartvig Seedorfs “Vi har retten til at drømme, at vi lever”, allerede skrevet i 1917, men nok så aktuel under “de fem forbandede år”.

Siden fulgte blandt andre Kaj Munks “Den blå anemone” sunget af Tove Cahnbley, og “Lille kammerat” sunget af Eyvind Nielsen, samt til næstsidst den befriende morsomme “Es war einmal ein Bösewicht” af Viggo Barfoed sunget med et glimt i øjet og en kort sort kam under næsen af Wiri Nøhr. Idet Bösewicht er et gammelt, godmodigt tysk ord for en skurk handlede sangen om “ein kleiner Tapetzier” alias Adolf Hitler. Den vittige vise var et hjerteligt modspil til de mange lidt højstemte sange.

Men naturligvis måtte aftenen sluttes af med Mads Nielsens “En lærke letted’” med Mathias Christensens smukke melodi.

Arrangementet sluttede først ved halvellevetiden, hvor funklende stjerner efter den også vejrmæssigt smukke dag bød vennerne velkommen ud i det fri og dermed illuderede et af de oplæste digte, Kaj Munks “Der skinner et lys fra en stjerne” – skrevet i december 1940, da det på alle måder så mørkest ud.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top