En københavnermodel for deleøkonomi
Deleøkonomi er et fænomen, der skyller ind over København

Deleøkonomi er et fænomen, der skyller ind over København – ja hele verden – i disse år. Det giver os helt nye, unikke muligheder for, at vi kan deles om stort set alt. Uanset om vi befinder os på Amager, Vesterbro, Nørrebro eller en anden del af byen, er der næsten altid en delebil lige om hjørnet, når vi har et behov for at køre en tur. På samme måde kan vi nu med en telefon og den rigtige app i hånden få glæde af de lokale restauranters overskudsmad, der ellers bare ville gå til spilde.

Som socialdemokratisk overborgmester i København er min holdning klar: Jeg byder deleøkonomien velkommen. Den gør, at vi kan deles om de knappe ressourcer, og den giver os mulighed for at skabe nye oplevelser og etablere nye kontakter med hinanden.

Samtidigt siger jeg lige så klart nej til en deleøkonomi, hvor ordentlige løn- og arbejdsforhold er sat på standby. Når deleøkonomien er bedst, udnytter den ressourcerne optimalt, så det ekstra bilsæde ikke står tomt på turen fra Sjælland til Jylland. Når deleøkonomien er værst, bliver den et skalkeskjul for underbetalt arbejde og skattesnyd. Derfor er jeg også glad for, at Københavns Kommune har sendt et klart signal i forbindelse med den seneste omtale af, at kørselstjenesten Uber sponsorer den velbesøgte Distortion-festival. Hvis festivalen fremover skal have støtte fra København, må de stoppe samarbejdet med Uber. For her i København værner vi om ordentlige arbejdsvilkår. Vi går forrest i kampen mod social dumping. Det skal være den gode, kreative og grønne deleøkonomi, som skal blomstre i København. Det vil jeg som overborgmester gerne hjælpe på vej.

I København har vi en høj tillid til hinanden, som er en nødvendig forudsætning for byttehandler og deleordninger. Samtidigt er vi københavnere vant til at omfavne og anvende nye teknologiske løsninger. Derfor tror jeg på, at København har alle forudsætninger for at blive en vækstgenerator for deleøkonomi – på ordentlige vilkår vel at mærke.

Jeg vil derfor arbejde for en københavnermodel for deleøkonomi, der bygger på seks centrale principper, der ikke går på kompromis med hverken forbrugernes eller de ansattes mangeårige oparbejdede rettigheder.

For mig betyder det være socialdemokrat, at man altid forsøger at være med til at forme udviklingen – ikke modarbejde den. Deleøkonomi er en del af fremtidens økonomi, og kan blive en gevinst for alle Københavns bydele, for væksten og for miljøet.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top