Cykler på livet løs
Hjerteforeningens Børnehjertefond stod bag weekendens cykelsamling, hvor 14 seje unge mennesker, født med en hjertesygdom, mødes for at køre på racercykel. Maja fra Brønshøj var med

Turene på landevejene er med til at vise deltagerne, at de kan meget mere, end de selv tror, på trods af deres hjertesygdom, og i sidste weekend hoppede 14 glade unge mennesker – alle med en medfødt eller tidligt erhvervet hjertesygdom – på racercyklen og trampede løs i pedalerne for at få så mange kilometer i benene som muligt og for at motionere deres hjerte. Cykelholdet er en del af Børnehjertefondens motionstilbud ’Styrkeprøven’, hvor hjertebørnene mødes fem gange om året for at træne sammen, så de til sidst kan gennemføre et langt cykelløb på 70 km. Styrkeprøven er med til at sætte fokus på, at unge mennesker med en hjertesygdom også kan dyrke motion, selvom de har en hjertefejl.

Alle er vindere

Maja Helth Louby på 22 år fra Brønshøj blev født med en hjertefejl og kom med på cykelholdet, da det startede for otte år siden. Majas far er frivillig cykeltræner på holdet, og han mente bestemt, at der også skulle være piger med på holdet, og at det lige var noget for Maja, men Maja var slet ikke enig.

– I starten var det absolut ikke med min gode vilje, at jeg var med på cykelholdet, men nu vil jeg ikke undvære det, da jeg udover at være blevet en bedre cykelrytter og er kommet i bedre form, også har fået nogle rigtig gode venner på holdet, som jeg altid glæder mig til at være sammen med, siger Maja.

– På cykelholdet er vi alle mere eller mindre begrænsede af vores hjertesygdom, og det betyder, at vi alle har en rigtig god forståelse for hinanden, og er blevet rigtig gode kammerater. Her gælder det ikke om at komme først, men om at give sig så meget som muligt og yde sit bedste, og så er sluttiden og gennemsnitshastigheden ikke afgørende. Her er vi alle vindere, når vi er kommet i mål, fortsætter Maja.

Vi er i samme båd

At vokse op med en hjertefejl kan give mange udfordringer både som barn, teenager og som voksen. Der kommer en ekstra dimension på spørgsmål som fx uddannelse, job og kærester, som det kan være godt at diskutere med ligestillede. Udover sin deltagelse på cykelholdet, så er Maja også bestyrelsesmedlem i en klub for unge med hjertesygdom i Hjerteforeningen. Her sætter de med forskellige aktiviteter fokus på de forskellige udfordringer ved at leve med sin sygdom.

– Vi er alle i samme båd, og det er en stor hjælp at føle, at man ikke står alene med sin sygdom og de ting, der følger med. Den samhørighed finder jeg både på cykelholdet og i bestyrelsen, og selvom jeg bruger meget af min fritid på de to aktiviteter, så vil jeg ikke undvære noget af det, slutter Maja.

Billede_Maja Helth Louby_deltagelse i cykelløb.jpeg

Maja Helth Louby fra Brønshøj gør klar til at deltage i cykelløbet. Foto: privat

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top