Besøg fra det ydre rum
Astronaut-12-18-16.jpg
Aulaen på Husum Skole var fuld af elever og koncentration sidste onsdag. Foto: Kaj Bonne
Husum Skole var intet mindre end i 7. himmel, da de i sidste uge fik besøg af astronauten Andreas Mogensen

Har du set rumvæsner? Hvordan kan man ringe hjem fra rummet? Hvor lang tid tager det at komme ud til rummet? Spørgsmålene var der mange, da den 39-årige Andreas Mogensen i sidste uge gæstede Husum Skole for både at fortælle om sin iriss-mission til rumstationen ISS for otte måneder siden og svare på de spørgsmål, som børnene måtte have.

Først var det de små klasser, der fik lov at høre og hilse på Andreas Mogensen.

-Børnene var nok lidt skuffede, da de fandt ud af, at han ikke kom herud i sin rumdragt, fortalte skoleleder Anette Samsøe, der føler sig enorm privilegeret over, at Andreas Mogensen ville komme forbi.

Det er fysik-og kemilærer Jeppe Weber Egholm, der har været primus motor for besøget.

-Vi fandt ud af, at vi kunne ansøge Andreas Mortensen om at kommer ud på skolen, men vi skulle selvfølgelig have et relevant projekt. Derfor har vi i de sidste fire uger arbejdet med raketter i 7. klasserne. Vi har lavet
vandraketter, og talt om hvilke fysiske love der spiller ind, når vi sender en raket afsted. Undervejs har vi afprøvet vores raketter og talt om, hvilke variabler vi kan ændre i en raket, så vi hele tiden udvikler den, sagde Jeppe Weber Eghom, der på dagen havde fem raketter klar, som Andreas Mogensen ville overvære affyringen af i Husum Parken.

-Eleverne synes det har været utrolig spændende. Det er da sjovere at se og se de ting man laver, i det virkelige liv, fortalte Jeppe Weber Egholm, inden Andreas Mogensen gik i gang med en lidt mere kompliceret snak og foredrag for de ældre elever.

Her er nogle af de yngste eleveres spørgsmål Andreas Mogensen:

Er det rigtigt, man drikker sin egen tis ude i rummet?

-Ja, ens tis bliver renset, og så drikker mand den igen.

Hvordan tisser man i rummet?

-Når man tisser i rummet, er det som at skulle tisse i en støvsuger. Man skal åbne for et sug, som suger det ud, ellers ville det jo flyve rundt.

Kan man spise al slags mad derude?

-I rummet spiser almindelig mad, men ikke mad, der krummer. Krummer flyver rundt, og de er svære at fange ind.

-Hvordan er det at være vægtløs?

Det er utrolig sjovt at bevæge sig rundt i vægtløs tilstand. Det er som at flyve rundt som supermand.

Når man så kommer ned på jorden igen, bliver man overrasket over, hvor tung man er. Det var svært at gå.

Som ambassadør for rummet kan Andreas Mogensen fra Den Europæiske Rumorganisation (ESA) bookes til at deltage i arrangementer, der formidler rummets muligheder eller styrker interessen for naturvidenskab og teknik generelt. Foto: Kaj Bonne

Som ambassadør for rummet kan Andreas Mogensen fra Den Europæiske Rumorganisation (ESA) bookes til at deltage i arrangementer, der formidler rummets muligheder eller styrker interessen for naturvidenskab og teknik generelt. Foto: Kaj Bonne

Astronaut 01 18-16

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top