Tille tager skraldet
Skraldsamler-14-16-1.jpg
Hver aften fylder hun sin bil med mad. Hun besøger et af de supermarkeder, som ikke har aflåst deres containere, og går i gang med at sortere. Det meste af maden fejler ingenting. Måske er der en rådden gulerod eller et æble Foto: Kaj Bonne
Nød lærer nøgen kvinde at spinde. Det har Tille fra Mørkhøj måttet sande, efter hun blev syg og pludselig havde svært ved at få økonomien til at hænge sammen

Ude i køkkenet står der stablet op med kasser af grønsager, frugt og brød. Køleskabet er fyldt til randen af andre lækkerier – varer som Tille (Tilles rigtig navn er kendt af red.) ikke har haft råd til, siden hun blev syg. Men nu er køleskabet fyldt hver dag af både af mad til hende selv og til 15 andre, der har svært ved at få pengene til at slå til.

Flere gange om ugen kommer der en fast skare af enlige forældre, en pensionist og et par arbejdsløse, der alle er glade aftagere af den mad, som Tille har skaffet efter sine besøg i en supermarkeds container.

-Der er mange, der tror, at maden er ulækker, men heldigvis er den pakket ind i gennemsigtige poser, så man kan se, hvad der er. Jeg tror også, butikken tager hensyn til dem, der skralder, for det er sjældent at maden bare er splattet ud, fortæller Tille, der er ved at juice nogle af de frugter og grønsager, som hun netop har afhentet i containeren.

Tille bærer hver dag masser af poser med mad op i sin lejlighed. Bagefter går hun i gang med at sortere de dårlige gulerødder og tomater fra, og hvis der er kød, som har sidste udløbsdato, tilbereder hun den og fryser den ned. Varerne tager hun billeder af og sætter dem på sin facebook profil, og så kan folk henvende sig til hende.

Ressourcestærk

Tille har ni uddannelser, hun har blandt andet været leder i fire institutioner og være tselvstændig som terapeut. Hun er hvad man kan kalde et energibundt med masser af ressourcer og kompetencer. Men for fem år siden kom hun ud for en ulykke, hvor hun blandt andet pådrog sig to diskosprolapser i nakken, og en af de uheldige bivirkninger, som hun fik oveni, var en tinnitus, som betyder, at der er en konstant ringetone i hendes hoved.

-Jeg render til alle mulige specialister, men til trods for at jeg går i et smertehelvede, er der ingen læger, der tør stille en diagnose. Det er dybt frustrerende, fortæller Tille, der håber, at hun snart kan finde et arbejde, som hun kan holde til. Der er ikke noget jeg hellere vil end at arbejde, men lige nu holder skralderiet mig i gang.

Der kommer mange enlige mødre til Tille, men hun bringer også ud for dem, som ikke kan tage hjemmefra pga. små børn. Mange af de enlige mødre, som hun møder ved supermarkedets container er lidt flove over deres situation. Tille har ikke været flov over , at hun bliver nødt til at skralde, men hun har været ked af, at hun, som veluddannet kvinde, er nødt til det for at overleve.

-Nu har jeg ændret min indstilling. Det er jo overskudsmad, og jeg kan hjælpe en masse andre. Jeg er endvidere med til at stoppe madspil. Så jeg har det faktisk rigtig godt med det, forsikrer Tille, der stadigvæk leder efter fast arbejde.

De syge bliver behandlet dårligt

Hun har søgt job i to år, men mange steder er den 59 årige Tille for overkvalificeret, og så kniber det, når hun siger, at hun måske ikke kan klare et fuldtidsarbejde. Heller ikke jobcenteret har været til megen gavn eller støttet hende i processen for at komme videre.

-Der er folk med langt færre ressourcer end mig. Det er ufatteligt, at man i vores samfund behandler syge så dårligt. At man oven i sin sygdom også skal kæmpe med økonomien er simpelthen skammeligt. Det er da bestemt ikke dem måde, man får det bedre på. Der bliver jo nærmest set ned på en. Hvis jeg ikke skraldede, så havde jeg ikke penge til mad. Efter jeg er begyndt med at skralde, så får jeg god og sund mad hver dag, og jeg har endda taget på, fortæller Tille, der heldigvis har oplevet, at der bliver set anderledes på skraldere end der gjorde førhen.

-Synet på skraldere har ændret sig til det positive. Jeg møder mange studerende, enlige mødre, indvandrere og flygtningekvinder, som skralder. Før i tiden hældte butikkerne ajax og clorin ud over maden, så folk blev syge. Det er de heldigvis holdt op med, og der er i alle tilælde i Fakta og Irma en forståelse for at hjælpe folk, siger Tille, der dog mener, at butikkerne også burde tænke lidt mere globalt.

-Det er vildt med al den madspild. Butikkerne burde ikke købe så meget ind og så burde de sælge frugt stykvis og ikke i poser. Man bliver jo helt harm over at se alt den gode mad gå til spilde, fastslår Tille, mens hun hælder et glas af den lækre skralde- grøntsags-frugt juice op.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top