Langt højere bjerge
Langt-højere2-2.jpg
Familien Johnsen bor på Københavns top. Lige præcis der, hvor de har anbragt flaget - eller måske nogle få meter derfra? - befinder byens højeste punkt sig. Foto: Jørgen Carl
Vil man bestige Københavns højeste punkt, skal man en tur til Brønshøj. Men hvor præcis befinder det punkt sig, som er hævet over det omgivende terræn?

Vi bor i de tynde luftlag, os fra Brønshøj. Cykler man hertil, mærker man den høje beliggenhed i lårbasserne.

Kommer man fra fx bunden af Bellahøjvej, begynder det at knibe allerede inden midten af bakken, og der er hårdt arbejde til både lunger og benmuskler, uanset om man fortsætter ligeud eller man udtynder pinslerne ved at dreje til venstre ad Brønshøjvej. Det går bare op, op, op. Heller ikke skal der meget modvind til eller rust på kæden for at bringe sitren i benene hos den, der snupper Frederikssundsvej på strækningen fra brandstationen ved Tomsgårdsvej til Bellahøj Trafikplads – en kort, men hæslig stigning.

Ondest er dog nok turen ad Godthåbsvej, der fra før Grøndal Station stiger lige så stille, men konstant, så får et nøk mere hældning fra krydset ved Sallingvej for at gå fuldstændig amok på strækningen op langs Rødkilde Skole. Selv drejer jeg altid til venstre ved Bellahøjvej og henter akkurat kræfter på et antal flade meter, inden jeg når til den sidste vilde klatring op ad Næsbyholmvej. Det rene Alpe d’Huez.

Nå, dette skal ingen advarsel være, for her fra toppen af København får man nemt de herligste udsigter forærende. På store stræk af Bellahøjvej er der nærmest et frit vue ind over byen. Kender du nogen i Bellahøjhusene – ud mod Bellahøjvej – så invitér dig selv på en kop kaffe. Er det klart vejr, kan du fra altanen se ikke alene alle byens tårne, men både Øresundsbroen og den svenske kyst.

Men også på den modsatte side, i området omkring det gamle, nu fjernede vandreservoir og på bagsiden af vandrerhjemmet, er der gevinst. Her er vi over den sydlige ende af Degnemosen og i et umådelig smukt terræn. På toppen af København.

En løs formulering

Eller vent nu lige lidt: For er det overhovedet toppen? Og hvor præcis ligger dén egentlig?

Det spørgsmål stillede en lokal ven og jeg os selv, da vi for ikke så længe siden modtog Brønshøj-Husum Lokaludvalgs ganske indbydende brochure, “Bydelsguide 2016”. Vidste du, at Bellahøj er Københavns højeste punkt!? spørges der her retorisk. Og da vi nu begge bor her og er videbegærlige af natur, drog vi på jagt efter punktet, ligesom vi selvfølgelig også ville vide hvor højt.

En hurtig metode var at google, men det blev vi ikke klogere af. Flere hjemmesider bruger helt samme ordvalg: “Bellahøj er Københavns højeste punkt”, hævdes det. Da Bellahøj dækker et stort areal, var det en noget løs formulering, ligesom vi også efter god videnskabelig skik tillod os at drage oplysningen i tvivl. Vi ville se beviser og ikke nøjes med påstanden.

Nogle steder i Danmark markeres bakketoppe, så man ikke er i tvivl. Tag Himmelbjerget, Skamlingsbanken, Rytterknægten, Aborrebjerg (Møn), Frøbjerg Bavnehøj, Ballebjerg (Samsø) osv. Alle disse steder viser et tårn, en flagstang eller i det mindste en sten eller et skilt, at nu kan man ikke nå højere.

Så nemt går det ikke i vores bebyggede område. Hvad gør man så?

Vi kommer tættere på

På gåben og cykel rekognoscerede vi i Bellahøj og Brønshøj, hvad der gav mange fine oplevelser i det lokale højland, men ikke klarhed.

Meget tættere på målet kom vi, da vi ved computeren fik hjælp af Geodatastyrelsens højdekort, som ligger frit tilgængeligt på internettet [1]. Kortet giver med en ganske lille usikkerhed højden for ethvert af de punkter, man klikker på. Det er bare at zoome og gå i gang.

Første step var at udelukke konkurrerende distrikter. Båret af en portion lokalpatriotisme kunne vi glæde os over, at der ganske vist er højt på Bispebjerg Bakke og Valby (Frederiksberg) Bakke, men at toppunkterne her alligevel ikke helt kan være med i opløbet. Brønshøj holder uden diskussion fast i førstepladsen.

Så Bellahøj da? Tæt på, men nej. Ser man bort fra de menneskeskabte forhøjninger bag Restaurant Bellahøj, altså bronzealderhøjene og jordvolden bag friluftscenen (den sidste ca. 41,5 meter), kommer man på Bellahøj akkurat over 37 meter, nemlig ved det tidligere vandreservoir. Toppen ligger bare højere oppe – og i Brønshøj.

Kom med på toppen

Højdeforskellene er imidlertid små, og vi turde ikke længere forlade os på vores egen brug af klikmetoden, men kontaktede i stedet direkte Geodatastyrelsen: Hvor ligger Københavns højeste punkt? spurgte vi ekspertisen.

Med styrelsens svar i hånd inviterer vi dig med på tohjulet bjergklatring:

Hop på cyklen på Næsbyholmvej ud for Bodenhoff-bageren. Opturen giver en barsk start, men det værste er trods alt hurtigt overstået. Efter 100 meter kan du slappe lidt af, for nu falder terrænet indtil omkring Herbergvejen, hvor det atter stiger. Fortsæt ligeud op mod næste kryds, hvor du drejer til højre ad Håbets Allé. Bemærk, at det går yderligere opad her. Drej endelig til venstre ad Svend Gønges Vej, ligeledes opad. Stop på toppen her, og kig til højre. I forhaven til nr. 4 kunne kommunen passende bygge et tårn, rejse en flagstang eller opsætte en plade, for her befinder Københavns højeste punkt sig: 37,87 meter. I Brønshøj, akkurat uden for Bellahøj. [2]

På et kort, som styrelsen har sendt, er der zoomet ind omkring området, og de højeste punkter er angivet. Højdeværdierne skal tages med et gran salt, præciserer styrelsen: Usikkerheden på disse højdemålinger er 5-10 cm.

Man kan altså ikke sætte pegefingeren på græsplænen og sige her. Kortet viser tre spidser. I baghaven til samme parcel nås højden 37,78 meter, mens der i for- og baghaverne til Svend Gønges Vej 7 og 9 måles højder op til 37,77 meter. Hele tre familier kan derfor gøre krav på æren af at bo i den tyndeste københavnske luft.

I øvrigt kan du nu roligt hoppe på cyklen igen. Herfra går det nemlig ned ad bakke, uanset hvilken retning du vælger.

 

1 kommentar om “Langt højere bjerge”

 1. Musse siger:

  Kære Jørgen

  Mega fed artikel. Den har vi hygget os meget over:-)
  Tak for den.

  Hilsner fra Musse og Kim, Brønshøjboere gennem 27 år.
  And we love it:-)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top