Drivhusets mange muligheder
Drivhus-01-16-16.jpg
Man behøver ikke kaste sig ud i drivhus. Man kan lave mistbænk af gamle vinduer eller en vægdrivhuse med meget enkle løsninger, fortæller Bente. Foto: Kaj Bonne
Bente Mortensen er vild med drivhuse. Med baggrund som hortonom har hun sammen med Jesper Carl Corfitzen udgivet bogen "Drivhuset" – en bog som kan inspirere og være nyttig for alle. Både dem der har drivhus eller har i sinde at anskaffe et

Drivhuset er i dag mere end bare et hus i glas, hvor man dyrker lidt spiselige planter. Det moderne væksthus er blevet en integreret del af havens øvrige liv, hvor man ikke bare kan opleve fantastiske planteglæder, men også skabe sig en oase, hvor man kan dase og slappe af. Bente Mortensen fra Brønshøj er ekspert på området.

-Jeg har to drivhuse, som bliver brugt det meste af året. Jeg kaster mig som regel over de spiselige sorter, og jeg har tomater i mit drivhus ind i december, fortæller Bente, der har skrevet bogen, fordi der har været en kæmpe behov og efterspørgsel på en bog om emnet.

-Jeg var blevet opfordret til at holde drivhuskurser, og på fire dage havde jeg over 100 kursister igennem. Jeg fandt ud af, at der manglede en bog, hvor man kunne slå ting op i. Det skulle være lige som en kogebog, hvor man f.eks kunne finde ud af, hvordan man panter en kiwi, fortæller Bente. I bogen “Drivhuset” gennemgår Bente forskellige plantetyper og arter, som kan dyrkes i drivhuset, de enkelte planters vækstbetingelser samt formering, dyrkning, pasning og pleje. Endvidere fortæller hun om drivhusets indeklima, vinteropbevaring af planter, skadevoldere og plantesygdomme. Derudover kan man læse om, hvordan man kan høste frø og formere en lang række planter nemt og lavpraktisk.

Havenørd

Lige nu har Bente travlt med at prikle ud i sine egene drivhuse og ikke mindst er hun ved at gøre klar til de nye planter og forspire kartofler. Hun har rabarber og forspirer jordbær. Dild, salat og radiser er også gode at få ud her i foråret, for de har det svært med varmen, når det bliver sommer.

-Det vigtigste man kan gøre i sit drivhus lige nu er at få gjort rent for at undgå, at man ikke får sygdomme som hvide fluer, bladlus og spindemider i sine planter. En god rengøring med Ajax eller brun sæbe, skal der til for de gemmer sig nemlig i revner og sprækker og skal spules væk, fortæller Bente, der har haft interesse for drivhuse og planter siden sin tidlige barndom i Bagsværd.

-Min mors veninde havde et professionelt væksthus, og når hun tog på ferie, så passede jeg som 17-årig hendes drivhuse. Det gjorde jeg mange år i træk – også sammen med min kæreste, som senere blev min mand, fortæller Bente, der kalder sig en nørd, når det kommer til tomater.

-Jeg er selvforsynet med tomater og laver masser af tomatmarmelade af både af røde, gule, sorte og orange tomater. Jeg elsker simpelthen tomater, fastslår den passionerede haveentusiast.

Bente Mortensen: Uddannet hortonom og Master of Environmental Management. Har i mange år undervist gartnere og arbejder som selvstændig rådgiver inden for dyrkning af haver og grønne områder. Hun afholder mange guidede havevandringer og kurser i drivhusdyrkning. Bente arbejder meget med miljø og arbejdsmiljø og er ekspert hos “Haveselskabet”, hvor hun rådgiver om jord, vand og gødning. Bente har netop åbnet overtaget en butik på Østerbro “Altaneriet”, som primært sælger planter, jord og krukker til altanfolket.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top