Borgmester sætter ind mod unges rygning og druk
Borgmester-sætter-ind.jpg

©BERTRAND BECHARD / MAXPPP ILLUSTRATION CIGARETTE, SANTE, TABAC LES JEUNES ET LA CIGARETTE. INTERDICTION DE LA VENTE AUX MOINS DE 16 ANS.

Dobbelt så mange gymnasieelever i København ryger i forhold til resten af landet. Foto: Colourbox
De københavnske unge ryger og drikker mere end i resten af landet. Nyt samarbejde mellem kommunen og ungdomsuddannelser skal få flere unge til at droppe cigaretterne og skrue ned for alkoholen

Sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen (SF) inviterer nu de københavnske ungdomsuddannelser til at indgå et nyt og forpligtende partnerskab om de unges rygning og alkoholvaner.

Baggrunden er en ny rapport om unges sundhed, der viser, at københavnske gymnasieelever i langt højere grad end i resten af landet ryger, drikker alkohol og har prøvet hash eller euforiserende stoffer. I København er der for eksempel dobbelt så mange, der ryger dagligt (21 procent) og mere end hver tredje københavnske gymnasieelev drikker ofte fem genstande eller mere på en aften.

– Undersøgelsen viser klart og tydeligt, at vi skal op i et andet gear, når det kommer til forebyggelse hos de unge. Vi skal gå tættere på dem og inddrage skolerne mere, siger Ninna Thomsen.

Indtil nu har flere gymnasier uforpligtende udvekslet erfaringer med borgmesteren om for eksempel skolefester og kommunes tilbud til unge med hashmisbrug. Men nu er tiden kommet til at begge parter forpligter sig mere, og at alle ungdomsuddannelser tager ansvar, mener Ninna Thomsen. Hun påpeger samtidig, at forældrene også har et ansvar og skal tænkes ind i den forebyggende indsats.

• Hver femte københavnske gymnasieelev ryger dagligt. Det er dobbelt så mange som i resten af landet.

•  Mere end hver tredje københavnske gymnasieelev har mindst fire gange inden for de seneste 30 dage drukket fem eller flere genstande ved samme lejlighed. I resten af landet er det hver fjerde.

• Hver fjerde københavnske gymnasieelev har prøvet at ryge hash. Det er mere end dobbelt så mange som i resten af landet.

•  8,1 % af de københavnske gymnasieelever har prøvet amfetamin, ecstasy/MDMA, kokain, svampe eller lignende. I resten af landet er tallet 4,6 %.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top