Utterslev Mosebryg i glasset
Mosebryg-01-13-16.jpg
Indtil videre er der produceret 1500 flasker, og så må vi se, om vi skal brygge flere, fortæller Simon Kudsk, der er flankeret af Helge Baun Sørensen fra Lokalhistorisk Selskab (t.v), næstformand i Lokaludvalget Hans S. Christensen og øl-etikettens kunstner Annette Andersen. Foto: Kaj Bonne
Det var en glad butikschef i Føtex, Simon Kudsk, der i sidste uge kunne lancere bydelens første øl med navnet Utterslev Mosebryg

Det er var en stor dag i mandags. Efter et års arbejde på at fabrikere en lokal øl, var det tid til de lokales dom. Det er i samarbejde med blandt andre Lokaludvalget, Lokalhistorisk Selskab, Utterslev Moses frivillige naturpleje og ikke mindst Nørrebro Bryghus det har det været muligt at få produceret en såkaldt brown ale. Og det var da også en glad Simon Kudsk, der kunne byde kunderne på en smagsprøve.

– Der er en helt speciel sjæl i Brønshøj-Husum. Den kaldte på, at der skulle ske noget i bydelen, og som virksomhed, vil vi gerne være en del af samfundet, fortæller Simon Kudsk, der selvfølgelig håber at øllet vil blive taget godt i mod.

Lokaludvalgets næstformand, Hans S. Christensen, var i alle tilfælde begejstret og bød Utterslev Mosebryg velkommen.

-Jeg vil indlede med at sige: “Højt skum”. Sådan indledes teksten nemlig i den halshænger som Brønshøj-Husum Lokaludvalg har lavet til “Mosebryggen”.

“Højt skum” er et udtryk, der stammer fra tegneren Robert Storm Pedersen og i dag fungerer som motto for Danske Øl-entusiaster. “Højt skum” har dog også direkte forbindelse til Utterslev Mose. For 50 år siden – midt i 60’erne – skummede det i Utterslev Mose. Folk klagede højlydt over de meterhøje skumbjerge, der flød rundt i mosen. Men det var ikke det eneste der flød rundt. Utterslev Mose lagde også areal til mere end 40 kloakudløb, og via det berygtede Gyngehusværk blev der udledt store mængder tungmetaller fra Gladsaxes industriområde. I medierne forudsagde mange Utterslev Moses forestående død kun 20 år efter at Utterslev Mose var etableret som moderne naturpark under 2. verdenskrig. Blandt borgere og organisationer “skummede det” af raseri, og der blev arrangeret fakkeloptog og protester. Her 50 år efter har Utterslev Mose det stadig svært. På landjorden spreder en stadig mere ensformig vegetation sig. Og kloakkerne løber stadig over og sender titusinde kubikmeter kloakvand ud i mosen, der blander sig med alt det der har samlet sig på bunden gennem tiden.

Jeg vil sgu´ håbe, at øllet, “Mosebryggen”, smager bedre end vandet i mosen, sagde Hans Christensen i sin tale.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top