Øget ulighed er gift for København
København er blevet mere skæv, lyder konklusionen i den lighedsredegørelse, som Københavns Kommune offentliggjorde i forrige uge

København er blevet mere skæv, lyder konklusionen i den lighedsredegørelse, som Københavns Kommune offentliggjorde i forrige uge. Og det er rigtig dårlige nyheder.

Rapporten starter ellers med en god nyhed: Flere får en uddannelse, og ledigheden er faldet. Men den slår samtidig fast, at dem med de højeste lønninger har haft de klart største stigninger i indkomst, mens dem i bunden slet ingen fremgang har haft. Med andre ord: En lille gruppe københavnere bliver fattigere og mere isolerede, mens eliten stikker af.

Højrefløjen vil sige, at det ikke er et problem. Men det er lodret forkert. Hver femte københavner over 30 år har ingen uddannelse ud over folkeskolen. Den gennemsnitlige forskel i, hvad man tjener på Nørrebro og i Indre By er steget med 50 procent siden år 2000 (fra 60.000 til 96.000 kr.). Og middellevetiden på Nørrebro er stadig syv år lavere end i Indre By. Et bevis på at ulighed ikke kun handler kun om tal og økonomi, men også om sundhed og livskvalitet.

Den stigende ulighed betyder, at vi får et mere opdelt København, hvor det bliver sværere at bryde den negative sociale arv. Og hvor selv mennesker med almindelige jobs og almindelig løn snart ikke har råd til at bo. Vi er nødt til at tage problemet alvorligt, og derfor vil jeg og SF i den kommende tid intensivere kampen mod ulighed. København skal være for alle – ikke kun for dem med topjobs og dyre lejligheder.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top