Københavns ældre elsker klippekortet
Poppelbo-Lærkebo-02-27-15.jpg
Man har også taget klippekortet i brug på plejehjemmene i Bystævneparken. Foto: Kaj Bonne
Københavns ældre elsker klippekortet

De ældre i København har i to år selv kunnet vælge, hvad de vil bruge deres 30 minutters ekstra hjemmehjælp til. Og de er vilde med ordningen, der fremover bliver et tilbud til endnu flere. 7 ud af 10 oplever, at klippekortet giver dem betydningsfulde oplevelser i hverdagen.

Nogle prioriterer en tur i teatret, andre en øl på stamcaféen. Nogle vil gerne på shoppetur, mens andre vil have en ekstra hovedrengøring. Der er mange måder at bruge klippekortet på. Men fælles for de ældre er, at de har stor glæde af tilbuddet.

– Klippekortet giver de svageste ældre mulighed for at lave noget af det, som betyder mest for dem, og jeg er rigtig glad for, at tilbuddet er så populært. Det er vigtigt for mig, at de ældre har frihed til selv at bestemme, siger sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen (SF).

Klippekortet først i København

I 2014 indførte København som den første kommune i landet et klippekort til ældre svækkede borgere, så de hver uge har en halv times ekstra valgfri hjemmehjælp, som de kan bruge til det, de har lyst til. Kendskabet til klippekortet og værdien af ordningen har nu for alvor indfundet sig blandt de af byens ældre, der modtager hjemmehjælp.

Hele 76 procent af de ældre i hjemmeplejen kender til klippekortet, og af disse oplever 70 procent, at ordningen giver dem bedre mulighed for at få betydningsfulde oplevelser i deres hverdag. Det viser brugerundersøgelsen for hjemmeplejen i 2015. Til sammenligning svarede 50 procent af de ældre, at de kendte til klippekortsordningen i 2014.

Udvider ordningen i 2016

Sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen har fleksibilitet og valgfrihed i ældreplejen som særligt fokusområde. Derfor går hun nu skridtet videre og giver endnu flere ældre i København adgang til klippekortet.

– Med den succes, som klippekortet har vist sig at være, er jeg glad for, at vi nu kan lade endnu flere ældre få glæde af ordningen, siger Ninna Thomsen.

I 2016 vil yderligere 400 hjemmeboende ældre få tilbudt klippekort. Det er ældre, der modtager let støtte til personlig pleje og samtidig har et begrænset netværk.

Kort om klippekortet

Klippekortet blev indført i 2014 og tilbydes til de af byens ældre, som enten modtager omfattende støtte eller modtager moderat støtte i hverdagen og samtidig har indkøbsordning, tøjvaskeordning eller et begrænset netværk. I 2015 valgte 1.398 borgere i hjemmeplejen at tage imod tilbuddet, hvilket svarer til 97 procent af målgruppen.

Klippekortet giver en halv times ekstra valgfri hjælp om ugen til for eksempel socialt samvær eller praktisk hjælp. Der er mulighed for at opspare tid til op mod tre timers samlet hjælp. Klippekortsordningen blev i august 2015 udvidet til også at gælde beboere på byens plejehjem og bliver i løbet af 2016 udvidet til at gælde for endnu flere hjemmeboende ældre. København var først til at indføre klippekortet, som alle landets kommuner nu har kopieret.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top