Hovedstadens busser skal forurene mindre
Bus-5A-02-26-15.jpg
Fra april 2017 skal bus 5A køre på biogas, der produceres på basis af organiske restprodukter fra landbrug og industri. Foto: Kaj Bonne
Luften i København og på Frederiksberg er blevet renere det seneste halve år. Næsten 300 busser har fået et nyt filter, der renser udstødningsrøgen for partikler og NOx’er.

Det seneste halve år er knap 300 busser på de mest trafikerede veje blevet opgraderet til såkaldte RenLuft-busser, blandt andet buslinje 2A. Udefra ligner de alle andre, men hver bus har fået monteret et helt nyt rensesystem med katalysatorer og partikelfiltre, der fjerner 95 procent af deres forurening. Det er Miljøstyrelsen, der sammen med Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune har finansieret projektet.
Københavns overborgmester Frank Jensen glæder sig på københavnernes vegne: – De nye busser betyder, at københavnerne får renere luft i lungerne, og at vi reducerer en af de mest alvorlige kilder til kræft- og luftvejssygdomme i byen. De nye filtre reducerer forureningen med det, der svarer til osen fra 15-20 procent af de mest svinende køretøjer. Det er noget, der kan mærkes. Blandt andet derfor er jeg glad for samarbejdet om dette projekt, som er med til at gøre København endnu grønnere, siger overborgmester Frank Jensen.

Buslinje 5A skal køre på gas
Busserne på linje 5A skal overgå til biogas fra og med april 2017. Ifølge Energistyrelsen er biogas det mest klimarigtige brændsel i den tunge transport fordi biogasproduktion både erstatter fossile brændsler i transportsektoren og reducerer udslip af gylle på landbrugsmarkerne. Flere af Københavns skraldebiler kører allerede på gas. Ud af 91 skraldebiler kører 36 i dag på gas, men allerede inden maj i år forventer man 75 gasdrevne skraldebiler i København.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top