Flygtninge i sprogpraktik
føtex.jpg
Abdi Hakin Isse (t.v.) har været halvandet år i Danmark, siden han kom hertil fra Somalia. Nu er han kommet i arbejde - i hvert fald i et stykke tid. Foto: Privat.
Føtex i Husum tager imod ni flygtninge fra Gladsaxe Kommune

Ni flygtninge fra Gladsaxe Kommune er trukket i  arbejdsuniformen i Føtex i Husum, hvor de i 13 uger skal være i sprogpraktik. Det sker gennem et samarbejde mellem Dansk Supermarked, Sprogcenter Hellerup og Gladsaxe Kommune, hvor en kombination af arbejde og undervisning skal integrere i arbejdsmarkedet og det danske sprog.

Kunder i Føtex på Frederikssundsvej i Husum vil blive mødt af medarbejdere i sorte t-shirts med titlen “Sprogpraktikant” printet på ryggen. Dansk Supermarked, Gladsaxe Kommune og Sprogcenter Hellerup her nemlig indgået en aftale om løbende at få flygtninge igennem et 13-ugers praktikforløb i Føtex. Og de første ni er trukket i arbejdstøjet for første gang.

– Som en stor virksomhed har vi en forpligtelse til at tage et socialt ansvar. Vi vil gerne gøre en forskel, og mange af de her mennesker er meget motiverede og vil gerne bidrage, og det vil vi gerne hjælpe dem med, siger Varehuschef i Føtex, Morten Nyholm. Han håber, at praktikken kan resultere i flere fastansættelser.

Praktikken er en kombination af arbejde og sprogundervisning. Grundtanken er, at det skal forbedre deres sprogfærdigheder og samtidig skabe tilknytning til det danske arbejdsmarked og få dem inviteret ind i det danske samfund, fortæller Rikke Roikjær Jørgensen, Virksomhedskonsulent i Gladsaxe Jobcenter. – Du går på arbejde i en virksomhed, hvor du taler dansk, og så går du til undervisning bagefter, hvor du også taler dansk. Samtidig med du lærer sproget, lærer du også om det danske arbejdsmarked, og hvordan vi gør. Det er det, vi tror, der virker, siger hun.

Nærværende Danskundervisning

Hos Sprogcenter Hellerup mener de også, at det giver god mening at kombinere arbejde og sprog. De har for nyligt startet et lignende projekt i Ikea i Gentofte, hvor de oplever, at kursisterne rykker sig sprogligt. Det gør sprogundervisningen mere nærværende og meningsfuld, samtidig med at det giver kursisterne en mere normal hverdag, forklarer Johanne Romme, underviser på Sprogcenter Hellerup.

– De får mange flere dansk input gennem kundekontakt og snak med kollegaer, end de ville få på en dag på sprogskolen. Det sprog de møder på arbejdet og de sproglige behov, der opstår der, er det, vi behandler og arbejder med i undervisningen, siger hun.

Abdi Hakin Isse på 31 år kom til Danmark fra Somalia i september 2014 og har boet i Gladsaxe Kommune siden november 2015. Han har ikke arbejdet siden han kom til Danmark, og har længe set frem til første arbejdsdag i Føtex’ frugt – og grønt afdeling.

– Jeg håber på at forstå flere ting og huske navne på frugter og grøntsager. Jeg er så glad, og jeg vil gerne arbejde hårdt, så jeg måske kan få lov til at blive her efter praktikken, siger han.

Sprog er nøglen til succes

På sigt er målet da også at praktikken skal gøre flygtninge som Abdi parate til at fortsætte i arbejde eller blive så sprogligt dygtige, at de kan tage en uddannelse. Desuden håber man også på, at det vil give dem et større netværk.

– Der er mange, der har utroligt høje uddannelser, men hvor sproget er en barriere for dem. Når de har lært sproget, så er der mange døre, der åbner sig. Så kan de læse videre på universitetet, eller få arbejde med den dyrlægeuddannelse de allerede har, siger Ronny Smietana, Virksomhedskonsulent i Gladsaxe Jobcenter.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top