”På sporet af årgang 1946”
sisse-jarner-og-gretelise-Holm.jpg
Foto: Presse
Den 11. februar udkommer bogen "På sporet af årgang 1946" af Jytte Hilden og Inge Dalsgaard. Bogen er en huske- og hyldestbog til 1940’ernes store årgange, herunder årgang 1946 - det år, hvor der blev født flest danskere nogensinde og en årgang, der fylder 70 i 2016.

Blandt de mange fra 1946 er de to kendte Brønshøj-borgere fotografen Sisse Jarner og forfatteren og journalisten Gretelise Holm, der begge er født i 1946.

De bidrager med et erindringsglimt i “På sporet af årgang 1946”, hvor de fortæller om deres barndom og ungdom og forhåbninger til fremtiden, både dengang og nu.

Udover Sisse Jarner og Gretelise Holm deltager 15 andre kendte og ukendte danskere også i bogen. Herunder Jørn Lund, Keld og Hilda Heick, Anne Marie Helger, Pierre Dørge og Mogens Lykketoft.

“På sporet af årgang 1946” indeholder også pejlemærker for hvert årti, der kan hjælpe alle født i 1940’erne med at huske frem og tilbage, mens man taler om barndom, ung­dom, voksentid, alderdom og drømme. Både de drømme, der er blevet opfyldt, og dem, der stadig venter længere fremme.

Uddrag af journalist og forfatter Gretelise Holms bidrag til bogen

Den hellige krig var min mors afdeling. Før sit ægteskab havde hun gjort professionel karriere i frikirken, Frelsens Hær, og hun havde en skriftlig pagt med Gud om at vie sit liv til den hellige krig og ‘sjæles frelse’.

Efter at have frelst min far giftede hun sig med ham, men hans hellighed fordampede som dug for solen efter vielsen. Derfor måtte hun se sin drøm om, at de sammen skulle føre hellig krig i Frelsens Hærs regi ryge i vasken.

Hun indgik optimistisk en ny pagt med Gud: Nu kunne hun ikke længere føre hellig krig på fuldtidsbasis, men så kunne hun til gengæld føde børn til Gud – lige så mange, som Gud ville give hende. Gud var gavmild, så de næste 15 år fødte hun ti børn. To døde som spæde, og jeg er næstældst af de otte, som voksede op.

Blandt de mange held, som medvirkede til, at jeg selv kom væk fra landdistrikterne og fik et ganske anderledes liv end mine forældre, var et af de mest betydningsfulde nok, at jeg ‘fik lov til’ at gå ti år i skole – i modsætning til langt de fleste af mine klassekammerater, der forlod skolen som 14-årige.

Uddrag af fotograf Sisse Jarners bidrag

Min far var pressefotograf og syntes, det var sjovere at holde fri og være sammen med mig, min bror og mor på utallige fisketure, svampeture og teltture. Livet var én stor leg – i hvert tilfælde for min bror og mig. Når der var lavvande i kassen, åbnede far vinduet, lagde brød på spisebordet og satte en snor i haspen. Når diverse fugle var indendørs, blev vinduet klappet i, og middagen var reddet.

Kulturchokket kom, da vi flyttede til de nye skyskrabere på Bellahøj. Badekar med varmt vand og køleskab med isterninger. Når vi kom fra skole, stod den på isterninger i et varmt bad, vild luksus.

Min bror Bo og jeg begyndte på den første lilleskole, der blev oprettet. Efter syv år var det ud i virkeligheden. Både Bo og jeg blev ansat som pressefotografelever den samme dag på Pressehuset, et stort billedbureau. Der fotograferede jeg til diverse danske og udenlandske aviser og ugeblade.

Om aftenen levede jeg det vilde ungdomsliv, gik i byen med en veninde, og når natten var omme, gik jeg lige hjem, vaskede hår og så på arbejde. Jeg skulle have været med Den Transsibiriske Jernbane, men blev gift, og i stedet gik rejsepengene til at købe en forfalden gård, som vi brugte, når vi havde fri.

sisse jarner

Sisse højgravid ved stranden med Else Sander fra EB – de er på Femølejren for at lave reportage i 1971. Foto: Privat

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top