Næstekærlighed på højeste plan
malene-granild.jpg
Malene Granild og hendes forlængede familie er meget taknemlig for at have fået tag over hovedet indtil april. Foto: Privat
Folk har doneret tøj, sko, madrasser og mad i lange baner for at hjælpe de hjemløse. En anonym boligejer i Brønshøj har i kølvandet på de sidste to uges massiv omtale af de problemerne, nu lånt sin lejlighed ud til 8 hjemløse, som kan bo der indtil 1. april.

Hjælpsomheden vil ingen ende tage

Folk har doneret tøj, sko, madrasser og mad i lange baner for at hjælpe de hjemløse. En anonym boligejer i Brønshøj har i kølvandet på de sidste to uges massiv omtale af de problemerne, nu lånt sin lejlighed ud til 8 hjemløse, som kan bo der indtil 1. april.

Malene Granild, hendes mand, fire venner og tre hunde kan se frem til en vinter, hvor de kan komme hjem og få varmen og et godt måltid mad.

-Det er pragtfulde mennesker, der gør sådan noget. Det er næstekærlighed på højeste plan, fortæller Malene Granild, der er uddannet social og sundhedsassistent, men som hun siger, blev hjemløs på grund af noget bureaukrati.

-Det er dejligt, at vi nu ikke skal stå og trække lod til at få en seng i herbergerne rundt omkring. Og nu kan vi ovenikøbet bo med vores egen lille familie. Det giver i alle tilfælde ro på, for en tid, fortæller Malene, der er hjemløs på tredje år.

Hjemløse til Hjemløse

Malene ser sig selv som en af de ressourcestærke hjemløse, som holder til og hjælper andre hjemløse på Christianshavn. Derfor har hun også været med til at oprettet foreningen “Hjemløse til Hjemløse”, hvor kravet er at man er en aktiv hjemløs, der hjælper til med indsamling at mad, soveposer osv. til andre hjemløse

-Foreningens formål er blandt andet, at støtte og skabe aktive hjemløse, men også sikre, at de -nye- hjemløse kan gennemskue overnatningsmuligheder, indtjeningsmuligheder, steder hvor man kan få gratis bad, mad og have et skab. Altså de helt basale overlevelsesværktøjer, som mange hundrede der pludselig står uden bolig hvert år har behov for, fortæller Malene Granild, der gerne tager imod donationer til foreningen på kontonummer 5324 0245683.

Anette Thaulow, der er medlem af Lokaludvalget er med på sidelinjen hvor hun koordinere de donationer, der kommer.

-Vi kunne godt bruge noget hjælp til at lave mad om aftenen eller nogen der har lyst til at levere varm mad, siger hun.

Præst med hjerte

Også den lokale præst, Asser Skude fra Bellahøj Kirke hilser initiativet velkommen. Han har i flere år været meget engagerede i arbejdet med hjemløse og i deres blad “Hus Forbi”. De hjemløse har brugt ham til begravelser, og han har også lavet en testamenteordning, så de hjemløse kan få en værdig begravelse. Asser Skude er i vide kredse kendt som “Hjemløsepræsten”.

-Jeg kender ikke til detaljerne omkring den ejer, som har udlånt sin bolig i Brønshøj til hjemløse, men jeg er generelt tilhænger af det private initiativ og ikke mindst det private engagement. I mange henseender er det prisværdigt når enkeltpersoner byder ind, når de f.eks. oplever, at de kan være med til at gøre en forskel – og ændre på forhold, de mener ikke er gode nok.

Jeg kan naturligvis ikke udtale mig på vegne af den ejer af den ejendom i Brønshøj, og jeg ved ikke hvilke motiver der ligger bag handlingen, men jeg går ud fra at personen ikke selv har økonomisk fordel eller incitament. Det forekommer mig umiddelbart at være en “god gerning”, og det synes jeg er særdeles positivt. Det er god stil som samfundsborger at hjælpe til der, hvor det er muligt (og lovligt).

J. F. Kennedy sagde de berømte ord “Spørg ikke hvad dit land kan gøre for dig, men men hvad du kan gøre for dit land”. Bedre kan det vist ikke siges.

Jeg vil naturligvis opfordre enhver borger i vores samfund – ikke til ligefrem at forlade sit eget hus og hjem for at give det til en hjemløs – men derimod som samfundsborger engagere sig politisk og demokratisk og på anden lovlig vis at være med til at arbejde på et samfund, hvor der også bliver plads til dem “udenfor”, siger Asser Skude.

Desværre ser antallet af hjemløse i Danmark ud til stadig at være stigende for tiden, nogen siger der er mere end 5.000 (kilde SFI)

-Min oplevelse af f.eks. indsatsen fra stat og kommuner allerede er betydelig, og der gøres meget for at hjælpe hjemløse. Selv vores borgerlige regeringsparti Venstre er opmærksomme på problematikken og gav f.eks. de hjemløses avis HUS FORBI “Frihedsprisen” i november sidste år.

Myter om hjemløse

Mit indtryk er at mange kommuner er pressede økonomisk, og desuden er det efter sigende lovgivningsmæssigt vanskeligt på kort tid at fremskaffe boliger til akut hjemløse, f.eks. ved at give dem et akut lån til et indskud til ny bolig, fortæller Asser Skude.

Han mener i øvrigt at det er en myte, at hjemløse i Danmark vil dø af kulde.

-De hjemløse dør typisk af deres “livsstil”, f.eks. svigt mod dem allerede fra deres start i livet, hvor tragisk det end lyder siger statistikken det: f.eks. svigt fra deres voksenkontakter, også i form af f.eks. seksuelle overgreb mod dem fra barns ben, en vanskelig opvækst som fører til et voksenliv med “selvmedicinering” og f.eks. øget forbrug af alkohol og stoffer, mange rammes f.eks. efter skilsmisse og manglende kontakt til kone og børn, derpå følger måske arbejdsløshed, tab af bolig og så decideret hjemløshed med hvad deraf følger af dårligt helbred, ringe kontakt til myndigheder og sundhedsvæsen osv. Mange hjemløse får måske stillet en bolig til rådighed, men de magter ikke at bruge den som du og jeg. Den bolig bliver ikke et hjem for dem og de mister den måske hurtigt igen, erfarer Asser Skude.

asser skude hjemløs

Asser Skude var med til Folkemødet sidste sommer med “Hus Forbi”. Foto. Privat

 

3 kommentarer om “Næstekærlighed på højeste plan”

  1. Lene Schønemann siger:

    Det er SÅ dejligt at de hjemløse får hjælp…næstekærlighed er en skøn ting…Kærlighed til folket

  2. Kirsten Christensen siger:

    Dejlige billeder af mennesker jeg holder meget af…Knus fra Kisser og Coco..

  3. Trine siger:

    Held og Lykke med det…. og hvem overtager efter 1 april !!?Kh.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top