Nordic Noir og debatskabende dokumentarer
To lokale filmklubber skyder nu endnu en sæson i gang med filmatiserede litterære klassikere og dokumentarer, der sætter skub i tankerne og diskussionslysten

2700filmklub formidler spændingsfeltet mellem litteratur og film gennem filmvisninger, inspirerende oplæg og litterære saloner. Tidligere år har filmklubben udforsket alt lige fra filmatiseringer af Dickens, Bröntesøstrenes & Austens værker til film om jordens undergang og hævn krydret med franske filmfristelser. Denne gang er der fokus på nordiske film og tv-serier.

Nordic – new, noir & classic
Nordisk er både populært, moderne og trendsættende. Vi ser tendensen både inden for mad, mode, kunst, film, serier, litteratur, rejser og reklamer. I første halvår af 2016 mødes medlemmerne af 2700Filmklub over fire aftner for at se nærmere på, hvad der er særligt ved det nordiske, når det gælder film og TV. På programmet er der både islandske, svenske og danske filmatiseringer, samt en aften, der handler om opblomstringen af danske serier.
Første filmaften tirsdag d. 19. jan. kl. 18.30 byder på islandske ”Jar City” fra 2006, som er instrueret af Baltasar Kormàkur. Filmens litterære forlæg er Arnaldur Indriðasons kriminalroman ”Nordmosen”, hvor en mislykket opklaring af mordet på en ensom, ældre mand i Reykjavik sætter politiet på sporet af frygtelige forbrydelser i ofrets fortid. Filmen indledes af forfatter og anmelder Bo Tao Michaëlis
Tirsdag d. 9. feb. kl. 18.30 står den på et godt gensyn med filmatiseringen fra 1986 af Tove Ditlevsens ”Barndommens gade” med en ung Sofie Gråbøl i hovedrollen. Bogen og filmen handler om en københavnsk baggårdspiges barndom og tidligste ungdom i 1930’erne. Filmen indledes af Cand. phil i filmvidenskab og filmhistoriker, Claus Kjær.
Tirsdag d. 15. mar. kl. 18.30 byder på svenske filmatisering af Susanna Alakoskis roman ”Svinestierne” fra 2010. Pigen Leena fortæller solidarisk, usentimentalt og stærkt om livet i det splinternye sociale boligbyggeri i Ystad, hvor hendes forældres stigende alkoholforbrug langsomt, men sikkert bringer familien i opløsning. Filmen indledes af tidligere kulturmedarbejder Finn Hansen.
Sæsonen i 2700Filmklub slutter af tirsdag d. 12. apr. kl. 18.30 med en aften om de nordiske tv-serier. Aldrig før har de nordiske tv-serier haft så høje seertal, at de nu i nordisk regi overhaler de engelske og amerikanske i popularitet, og aldrig før har nordiske Tv-serier solgt så overbevisende på det internationale marked.
Filmkonsulent på Det danske Filminstitut, Hanne Palmquist, fortæller om de nordiske tv-seriers succes inden for de seneste 10-15 år. I samtale med den danske manuskriptforfatter Nikolaj Scherfig.

Dox:2700
Er du mere til en god dokumentarfilm? Og har du lyst til at dele din oplevelse med andre?
Sæsonen i dokumentarfilmklubben lægger ud med Norges svar på ”Buena Vista Social Club” onsdag d. 3. februar kl. 18.30. Vi er i det allernordligste Norge, hvor vi følger et standhaftigt mandskor, der synger, så nordlyset danser. Bagefter kan man opleve korsanger Marianne Zandersen.
Onsdag d. 2.marts kl. 18.30 kommer turen til endansk dokumentar fra 2006 af Pernille Rose Grønkjær. ”The Monstery” er historien om den 82-årige ungkarl Vig og søster Amvrosija – en russisk nonne, der ved et tilfælde bliver en del af hans liv.
Filmen debatteres efterfølgende med Anders Nielsen, som er Cand.mag. i religionsvidenskab, historie og russisk.
Onsdag d. 6. april kl. 18.30 er det blevet tid til den danske dokumentar ”Forhandleren” fra 2014 af Karen Stokkendal Poulsen. Vi følger chefforhandler og EU diplomat Robert Coopers arbejde med at forhandle en aftale på plads mellem Serbien og Kosovo for første gang nogensinde. Filmen debatteres efterfølgende med Lone Jeppesen, Cand. mag i historie og tysk.
Onsdag d. 11. maj kl. 18.30 kaster klubbens medlemmer sig over Christian Bonkes dokumentar fra 2015 som portrætterer forfatteren Jakob Ejersbo. Vi møder den afdøde forfatters venner, forældre, ekskæreste og kolleger, som alle bidrager til billedet af en meget privat person, som ofrede meget for at skabe sine værker. Efter filmen fortæller Pernille Christensen, Cand. mag i dansk og tysk, om Jacob Ejersbos forfatterskab.
Alle 2700filmklub-arrangementer foregår i Kulturhuset Pilegården i denne sæson, mens alle dox2700-filmaftner afholdes på Husum Bibliotek. Arrangeret i samarbejde mellem Husum og Brønshøj Bibliotek samt Kulturhuset Pilegården. Medlemskab af klubberne koster henholdsvis 75 kr. for 2700Filmklub og 25 kr. for doc:2700 og købes via arrangørernes hjemmesider.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top